Strata na każdym wyprodukowanym tuczniku wynosi ok. 130 zł. Lawina likwidacji stad

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

Obecnie tuczenie prosiaków to mocno nieopłacalny biznes. Krytyczną sytuację w tym sektorze mogą złagodzić spadki cen zbóż, jeśli przełożą się na niższe koszty pasz. Producenci żywca w cyklu zamkniętym dopinają koszty tylko dzięki programom rządowym. 

 

Według najnowszych danych (z dnia 4 stycznia 2023r.) Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa liczba zarejestrowanych stad trzody chlewnej w Polsce wynosi 56,1 tys. Oznacza to, iż na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy (10.10.2022 – 04.01.2023) ubyło około 3,1 tys. stad, co w przeliczeniu na dni wynika, że w ww. okresie dziennie likwidowano 24 stada. To wynik m.in. długotrwałego braku opłacalności produkcji tuczników.

 

- Według naszych aktualnych wyliczeń, producenci trzody chlewnej w cyklu otwartym ponoszą straty finansowe w wysokości ok. 130 zł/sztukę. Nieco lepiej wygląda sytuacja producentów trzody w cyklu zamkniętym, tym bardziej, że otrzymali już oni dwukrotnie dofinansowanie z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i będą mogli składać kolejne wnioski, o których piszemy wyżej. Eksperci nie przewidują w najbliższej przyszłości dużych podwyżek cen skupu. Sytuację mogą natomiast łagodzić spadki cen zbóż, jeśli przełożą się na niższe koszty pasz. W ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej, producenci trzody chlewnej mogą liczyć na spore dopłaty w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt”. Czekamy na ostateczne rozporządzenia wykonawcze w tym zakresie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zgłosiło już do Komisji Europejskiej pakiet korzystnych zmian, które mają ułatwić rolnikom pozyskanie takich dopłat – czytamy w komentarzu Wielkopolskiej Izby Rolniczej do niżej załączonej kalkulacji.

 

Kalkulacja produkcji żywca wieprzowego (w przeliczeniu na 1 sztukę) - styczeń 2023:

 

 

Wyszczególnienie Jednostka Ilość Cena Wartość
A) Koszty bezpośrednie        
1. Zakup prosięcia szt. 1 232,96 239,95
Ubytki naturalne % 3    
2. Pasza        
Jęczmień z zakupu dt 2,5 114,42 286,05
Jęczmień z produkcji własnej dt 2,5 110,28 275,70
Pszenica z zakupu dt 0,15 130,25 19,54
Pszenica z produkcji własnej dt 0,15 134,38 20,16
Konc.T Starter dt 0,03 378,94 11,37
Konc.T Grower dt 0,06 379,08 22,74
Konc.T Finiszer dt 0,18 354,52 63,81
Razem pasza z zakupu I   2,92   403,51
Razem pasza (zboża własne) II   2,92   393,78
3. Słoma dt 2 17,16 34,33
4. Woda m3 0,64 7,26 4,65
5. Obsługa weterynaryjna     16,00
6. Praca ciągnika h/szt. 0,6 114,04 68,42
7. Koszt pracy ludzkiej h/szt. 4 22,80 91,20
Razem koszty bezpośrednie I     858,06
Razem koszty bezpośrednie II     848,33
B) Koszty ogólnogospodarcze        
Roczna obsada zwierząt szt. 400    
Koszty ogólnogospodarcze bez amortyzacji     22,61
Amortyzacja budynków inwentarskich i wyposażenia     97,85
Amortyzacja ciągnika
(w koszcie pracy ciągnika)
    22,50
Razem koszty ogólnogospodarcze     120,46
KOSZTY RAZEM I     978,52
KOSZTY RAZEM II     968,78
Wartość produkcji        
Produkt główny (netto) kg 110 7,17 788,70
Ryczałtowy zwrot VAT % 7 0,50 55,21
Cena brutto zł/kg     7,67
Jednostkowy koszt prod. I zł/kg     8,90
Jednostkowy koszt prod. II zł/kg     8,81
Suma przychodów     843,91
Wynik ekonomiczny I     -134,61
Wynik ekonomiczny II     -124,88
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa I %     -11,85
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa II %     -3,76

 

Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz