W krajach unijnych coraz mniej świń. Na ratunek wieprzowina z Ukrainy?

Redakcja
Ukraina, wieprzowina, trzoda chlewna

Następują znaczne złagodzenia ze strony Unii Europejskiej w zakresie eksportu produktów z Ukrainy. Wiele wskazuje na to, że w najbliższym czasie na rynek unijny będzie mogła wjeżdżać szerokim torem wieprzowina z tego kraju. Jak na razie to jednak nasi wschodni sąsiedzi posiłkują zakupami mięsa wieprzowego z Polski, Danii, Belgii czy Holandii.

 

Poinformowała o tym Oksana Yurchenko, przewodnicząca stowarzyszenia „Hodowcy trzody chlewnej Ukrainy” (SFUA). - Współpracowaliśmy z ekspertami i służbą weterynaryjną, aby były już gotowe projekty kwestionariuszy dla przedsiębiorstw, które chcą sprawdzić, w jakim stopniu spełniają wymogi przepisów unijnych – powiedziała.

 

Szereg przetwórców zainteresowanych eksportem wieprzowiny przestudiowało te kwestionariusze, aby ocenić, co muszą dopracować, aby udowodnić swoją zgodność. - W przyszłym roku we współpracy z międzynarodowymi organizacjami rozpoczniemy nieoficjalne audyty wspierające takich producentów. Obecnie mamy cztery przedsiębiorstwa – podkreśliła Oksana Jurczenko.

 

Według szacunków SFUA w ciągu dwóch lat Unia Europejska otworzy się na eksport ukraińskiej wieprzowiny i nie jest to scenariusz nad wyraz optymistyczny. - Tymczasem trwa oficjalne zatwierdzanie międzynarodowych certyfikatów na eksport wieprzowiny z Wietnamem i Hongkongiem – dodała Oksana Yurchenko. - Ale w tej chwili nie jest to zbyt istotne, ponieważ szlaki morskie są zamknięte, a inna logistyka jest niepraktyczna finansowo dla producentów – wyjaśniła.

 

Ukraina znacznie zwiększyła import wieprzowiny z krajów UE

 

 

Jak na razie to Ukraina posiłkuje się zakupami wieprzowiny na zachód od swojej granicy. Od stycznia do września Ukraina sprowadziła z Unii Europejskiej ponad dwukrotnie więcej wieprzowiny niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. 

 

Rosyjska agresja doprowadziła do zauważalnych strat produkcyjnych w ukraińskim przemyśle przetwórczym, w tym w trzodzie chlewnej. Część zakładów produkcyjnych znajduje się na wschodzie kraju okupowanego przez Rosję. Rakiety zniszczyły chlewnie, utrudniona została logistyka, a ostatnio przerwy w dostawie prądu doprowadziły do ​​zakłóceń w produkcji. Szacuje się, że w wyniku wojny zabito około 100 000 świń. Wicedyrektor departamentu rozwoju rolnictwa w kijowskim Ministerstwie Rolnictwa, Olena Dadus, informowała w połowie listopada na EuroTier w Hanowerze, że wojna spowodowała straty produkcyjne w hodowli zwierząt na poziomie średnio 15%.

 

W celu złagodzenia powstałego deficytu zwiększono import mięsa w sektorze wieprzowiny. Według Konfederacji Duńskiego Przemysłu Rolno-Spożywczego (L&F) na podstawie statystyk handlu zagranicznego, import schłodzonej i mrożonej wieprzowiny na Ukrainę od stycznia do września 2022 r. wzrósł o prawie 58% do 40 750 ton w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Komisja brukselska zgłosiła nawet wzrost eksportu świeżej i mrożonej wieprzowiny z UE na Ukrainę w porównaniu z pierwszymi trzema kwartałami 2021 r. o 75% do 39 200 ton, używając nieco innych danych. Głównymi dostawcami były Dania, Holandia, Polska i Belgia.

 

Jednak według Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej na Ukrainie, import wieprzowiny ponownie wyraźnie spadł w październiku i listopadzie. Stowarzyszenie przypisało to spadkowi krajowych cen trzody chlewnej i wieprzowiny, co sprawiło, że import stał się mniej atrakcyjny. Według informacji związku import w pierwszych jedenastu miesiącach tego roku wyniósł 46,3 tys. ton, co oznaczałoby wzrost o 27% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

 

 

Źródło: Ukr Agro Consult/ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz