We wrześniu br. wyprodukowano w Niemczech o 10,4% mniej wieprzowiny niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. Najnowsze dane Federalnego Urzędu Statystycznego potwierdzają więc po raz kolejny drastyczny spadek niemieckiej produkcji wieprzowiny w wyniku redukcji krajowego pogłowia.
Według raportu Agra Europe (AgE), gwałtowny spadek uboju trzody chlewnej w Niemczech jest kontynuowany. Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w analizowanym miesiącu w lokalnych rzeźniach znalazło się prawie 3,87 miliona świń. Było to około 442 840 sztuk, czyli o 10,3 proc. mniej niż we wrześniu 2021 r. Produkcja wieprzowiny była o 10,4 proc. niższa niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. Normalnie ubój wzrasta sezonowo od sierpnia do września, ale w tym roku wskaźnik uboju nietypowo spadł o 1,4%.
Dramatyczny spadek w ciągu ostatnich 5 lat
Niewiele lepiej wygląda bilans za pierwsze trzy kwartały 2022 roku. Według statystyków z Wiesbaden, w tym okresie ubito w sumie 35,33 mln świń. W porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego oznacza to redukcję o 3,51 mln zwierząt, czyli 9,0%. Produkcja wieprzowiny spadła nawet o 9,8% do 3,36 mln ton ze względu na spadek średniej masy ubojowej o 800 g do 95,2 kg na świnię. Dramatyczny spadek produkcji wieprzowiny w Niemczech staje się jeszcze wyraźniejszy w porównaniu z poziomem sprzed pięciu lat. Od stycznia do września 2017 r. ubito 43,45 mln świń i był to wynik lepszy o 8,12 miliona sztuk, czyli około 23% więcej niż na dzisiaj.
Krajowa podaż kurczy się w rekordowym tempie
Spadek uboju trzody chlewnej w tym roku wynika wyłącznie z mniejszej podaży z tuczarni przydomowych. Liczba dostarczonych świń domowych spadła o 3,51 miliona sztuk lub 9,3% do 34,21 miliona w porównaniu z pierwszymi trzema kwartałami 2021 roku. Natomiast w przypadku świń zagranicznych przetworzonych w Niemczech odnotowano wzrost o 0,8% do 906 800 sztuk. Pięć lat temu, od stycznia do września 2017 r., liczba ta wciąż wynosiła dobre 3 miliony.