Samowystarczalności żywnościowej Polski nie będzie bez strategii wzmacniania producentów i przetwórców świń.

Redakcja
polpig, samowystarczalność, wieprzowina

Dobrostan zwierząt, zrównoważony rozwój i walka z ASF to główne tematy zjazdu PolPig. Uczestnicy apelowali o aktywność polityków, wspierającą polski sektor trzody chlewnej. Propozycję kluczowych elementów przesłali już 25 sierpnia, dlatego brak reakcji rządzących bardzo niepokoi.

 

W dniach 27 i 28 września odbył się coroczny zjazd pracodawców i producentów trzody chlewnej oraz ekspertów w zakresie hodowli i produkcji trzody. Spotkanie było okazją zarówno do podsumowania najważniejszych tendencji jak i nakreślenia prognoz na przyszłość.

 

Wśród prezentacji, wykładów i rozmów kuluarowych przewijało się przekonanie o niezbędności działań w zakresie dobrostanu zwierząt i ochrony ich zdrowia prowadzącego do ograniczenia zużycia antybiotyków, zrównoważonego rozwoju oraz skutecznej walki z ASF. Zwłaszcza to ostatnie może pozwolić zmniejszyć straty w polskim sektorze wieprzowiny. Jednak rozwoju polskiej produkcji trzody chlewnej i dążenia do zapewnienia samowystarczalności żywnościowej Polski nie będzie, bez zbudowania strategii wzmacniania producentów i przetwórców świń.

 

Zebrani dzielili się swym zaniepokojeniem brakiem reakcji na sformowane i przesłane na ręce ministra propozycje zmian i kierunków polskiej strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego. - Pismo zawierało konkretne kierunki rozwoju sektora wraz z propozycjami zmian, które mogą nie tylko umocnić branżę, ale także zapewnić rozwój polskiego rolnictwa. Wśród propozycji bowiem znalazły się zarówno kwestie nawożenia naturalnego, możliwości dostępności do ziemi rolniczej i przestrzeni produkcyjnej na terenach wiejskich jak i nowych sposobów zabezpieczenia się przed ASF - przypomina prezes PolPigu, Aleksander Dargiewicz. 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz