Według Urzędu Statystycznego Unii Europejskiej (Eurostatu) w pierwszej połowie 2022 r. w rzeźniach podlegających obowiązkowi zgłoszenia poddano ubojowi łącznie 120,15 mln świń. Było to mniej o 3,88 mln zwierząt (- 3,1%) mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Jeszcze bardziej spadła produkcja wieprzowiny z powodu niższych mas ubojowych, tj. o 3,9% do 11,33 mln ton.
Aktualne dane dotyczące rozwoju uboju i pogłowia trzody chlewnej, która uległa dalszemu zmniejszeniu w maju i czerwcu, oznaczają, że znacznie mniejszej podaży trzody chlewnej można spodziewać się również w dalszej części roku. W swojej najnowszej prognozie Komisja założyła latem, że produkcja wieprzowiny w UE w 2022 r., wyniesie około 22,5 mln t i będzie niższa od poziomu z poprzedniego roku o 1,1 mln t (-4,7%). Prawdopodobnie będzie to najniższy poziom od 2014 roku.
Niemcy w znacznym stopniu przyczyniają się do spadku liczby ubojów trzody chlewnej i produkcji mięsa w UE. Według Eurostatu, liczba ubojów w Niemczech spadła o 2,33 mln lub 8,9% do 23,78 mln świń w porównaniu z pierwszą połową 2021 r. Ponadto średnia masa rzeźna spadła o ok. 1,2 kg do 95,5 kg w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, co ostatecznie doprowadziło do spadku produkcji wieprzowiny o 10,1% do 2,27 mln ton. Tylko w dwóch krajach UE względny spadek był jeszcze większy, a były to Słowacja z ubytkiem na poziomie 12,1% i Rumunia z 18,0%.
W Polsce coraz mniej świń trafia do rzeźni
W innych krajach UE rzeźnie również otrzymywały zauważalnie mniej zwierząt do przetworzenia. Na przykład w Polsce w porównaniu z pierwszą połową 2021 r. z 9,75 mln świń przetworzono 863 tys. lub 8,1% mniej świń, a w Belgii wolumen spadł o 456 tys. sztuk lub 7,9% do 5,31 mln świń.
Wbrew negatywnemu trendowi, w pierwszej połowie 2022 r. ubito jednak więcej świń w siedmiu krajach UE niżeli miało to miejsce w analogicznym okresie roku poprzedniego. Dotyczyło to przede wszystkim największego producenta, Hiszpanii, gdzie odnotowano wzrost o 1,1% do 29,05 mln zwierząt. Jednocześnie produkcja wieprzowiny Iberyjczyków wzrosła o 1,6% do prawie 2,64 mln t w porównaniu z pierwszym półroczem 2021 r. ze względu na początkowo wyższe masy ubojowe.
Jednak od czerwca do rzeźni w Hiszpanii dostarczono mniej świń niż w roku poprzednim, a masy ubojowe zwierząt tego lata są na najniższym poziomie od lat. Inne kraje UE o rosnącej produkcji wieprzowiny obejmowały tylko kraje o stosunkowo małych stadach świń, takie jak Estonia, Łotwa, Luksemburg, Grecja, Bułgaria i Irlandia.
Źródło: ISN