Czy jest szansa na uratowanie polskiej produkcji trzody chlewnej?

Redakcja
produkcja trzody chlewnej, Polska

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig opracował propozycje dla zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Związek proponuje, np. negocjowanie przez organizacje branżowe w imieniu producentów świń, cotygodniowy indeks cen na prosięta i tuczniki. 

 

Poniżej propozycje „Polpigu”:

 

Odbudowa produkcji prosiąt w Polsce oraz poprawa konkurencyjności produkcji świń. To ostatnie będzie możliwe dzięki wprowadzaniu najnowszych rozwiązań technologicznych, organizacyjnych i zmian strukturalnych,

 

Partnerska współpraca w całym łańcuchu dostaw. Począwszy od produkcja prosiąt, tucz, przetwórstwo, aż po handel detaliczny i eksport,

 

Dostosowanie produkcji do potrzeb i rynków zbytu. Ten postulat zawiera w sobie inwestycje w genetyka, żywienie, zdrowie zwierząt, ale również elementy zdrowia publicznego,

 

Budowa platformy wymiany informacji i komunikacji w łańcuchu dostaw. Oznacza to m.in. negocjowanie przez organizacje branżowe w imieniu producentów świń, cotygodniowy indeks cen na prosięta i tuczniki, ustalanie wielkości dostaw i parametrów jakości surowca,

 

Budowanie marki polskiej wieprzowiny w całym łańcuchu dostaw jako zdrowej żywności, która jest istotnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego kraju,

 

Tworzenie zrównoważonego rozwoju sektora – to zarówno wsparcie inwestycji jak i walka z lansowaniem fałszywych poglądów o rzekomym zanieczyszczaniu środowiska przez producentów trzody chlewnej, ale również o szkodliwości spożywania mięsa wieprzowego oraz o zadawaniu niepotrzebnych cierpień zwierzętom,

 

Zmiana wizerunku produkowanej wieprzowiny. Jej podstawą jest certyfikacja produkcji trzody chlewnej. Ma ona za zadanie zapewniać konsumentom, produkcję prowadzoną zgodnie z poszanowaniem środowiska naturalnego, dobrostanu zwierząt oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Certyfikacja obejmuje cały łańcuch produkcyjny czyli producentów świń, pasz, zakłady przetwórcze i dystrybucję. Wdrożone procedury muszą być na bieżąco monitorowane. Służą temu wewnętrzne audyty, które będą stały na straży spełniania wymaganych standardów.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz