Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 marca 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.8393 EUR EUR - 4.5793 GBP GBP - 5.3056 DKK DKK - 0.6158
Archiwum
05.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 231,50 (- 2,01%), kukurydza MAR21 - 219,25 (+ 1,04%), rzepak MAJ21 - 518,50 (+ 0,68%) [euro/tona] +++ +++ +++ 05.03.2021 13:17 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,79 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

Mniejszy eksport wieprzowiny z Unii do państw trzecich

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 488,7 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,7% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (44%) i mrożona wieprzowina (42%), których wyekspediowano odpowiednio o 1% i 9% mniej niż rok wcześniej. O ponad połowę niższe (-67%) były wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE, spadł również wywóz świeżego mięsa (-7%). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+7%).

 

Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Niemiec, Polski i Wielkiej Brytanii.

W strukturze sprzedaży z Polski dominowało mięso mrożone (48%) i słonina (17%).

 

Zmieniła się nieco struktura geograficzna eksportu – największym odbiorcą stały się Chiny, gdzie dostawy wzrosły w ciągu roku o 69% do 120 tys. ton, stanowiąc niemal 1/4 całkowitego wywozu. Na drugie miejsce z pierwszego przesunęła się Rosja, gdzie sprzedaż obniżyła się o 19% do 109 tys. ton. Niższe były również dostawy do Hongkongu (-31%), Korei Płd. (-51%), na Ukrainę (-2%) i Białoruś (-38%). Wzrósł natomiast wywóz m.in. do Japonii (+3%), Angoli (+5%), Australii (+15%) i na Filipiny (+4%).

 

W styczniu i lutym br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 5,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (59%) oraz mięso mrożone (29%).

Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.

 

Źródło: FAMMU/FAPA