Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) produkcja wieprzowiny w Niemczech spadła w pierwszej połowie 2022 r. o 10% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Jak ogłosił Federalny Urząd Statystyczny, w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku niemieckie gospodarstwa ubiły 23,8 miliona świń. Odpowiada to spadkowi o około 2,3 miliona zwierząt poddanych ubojowi lub 8,9% w porównaniu z rokiem poprzednim. Produkcja wieprzowiny w I półroczu 2022 r. wyniosła 2,3 mln ton i była o 10,1% niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (-253 800 ton). Średnia masa ubojowa świń również spadła o nieco ponad kilogram do 96,31 kg. Główną przyczyną spadku produkcji wieprzowiny jest zmniejszające się pogłowie świń w Niemczech. Całkowita liczba świń w Niemczech jest obecnie na najniższym poziomie od 25 lat, a ostatnie wyniki spisu zwierząt gospodarskich wykazały, że tendencja spadkowa pogłębia się.
- Aby jeszcze więcej firm nie rezygnowało z hodowli trzody chlewnej, a krajowa podaż wieprzowiny nie kurczyła się, ważniejsze niż kiedykolwiek jest to, aby mięso z Niemiec w końcu miało pierwszeństwo w Niemczech i aby rząd federalny wprowadził obowiązkowe oznaczanie pochodzenia dla wszystkich produktów wieprzowych i we wszystkich kanałach sprzedaży – komentuje niemieckie stowarzyszenie hodowców trzody chlewnej.