Od początku maja ceny trzody chlewnej w Chinach wzrosły o 50% na rynku terminowym w Dalian. Analitycy uzasadniają ten gwałtowny wzrost cen znacznie mniejszą podażą w wyniku gwałtownego zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej, które wynika z czynników ekonomicznych.
Rezultatem tego boomu był spadek cen o ponad połowę i ogromne straty dla hodowców trzody chlewnej. Również w Chinach koszty produkcji gwałtownie wzrosły w ciągu ostatniego roku. Do tego doszedł światowy wzrost cen zbóż i śruty sojowej. Teraz wydaje się, że sytuacja się odwróciła.
- Agencje państwowe – takie jak Narodowa Komisja ds. Rozwoju i Reform (NDRC) – podają „irracjonalną niechęć do sprzedaży” jako główną przyczynę gwałtownego wzrostu cen - donosi agencja informacyjna Reuters. - Najwyraźniej doszło do spotkania kryzysowego między Narodową Komisją Rozwoju i Reform (NDRC) a dużymi firmami produkcyjnymi z powodu gwałtownie rosnących cen wieprzowiny i dużego wpływu cen wieprzowiny na inflację żywności. Chiński planista państwowy wezwał następnie firmy do zapewnienia stałych dostaw, po gwałtownym wzroście cen w ostatnich miesiącach – donoszą zagraniczne depesze.
Raport NDRC pokazuje również, że niektóre media przesadzały i fabrykowały informacje o rosnących cenach, zwiększając niechęć rolników do sprzedaży. - Obecnie zdolność produkcyjna żywca wieprzowego jest ogólnie rozsądna i wystarczająca – poinformowało NDRC w oświadczeniu. Zgodnie z tym, konsumpcja jest obecnie słaba i nie ma podstaw do trwałego wzrostu cen.
Wątpliwe jest jednak, czy to oficjalne oświadczenie pomoże uspokoić rynek. W każdym razie ceny na rynku terminowym w Dalian pokazują co innego. Ceny nadal rosną również na początku lipca. Dotyczy to zarówno aktualnej daty lipcowej, jak i późniejszych dat jesiennych.
Lipcowy kontrakt na żywiec wieprzowy, będący przedmiotem obrotu na Dalian Commodity Exchange, zamknął się 4 lipca na poziomie 19 950 juanów za tonę, czyli na pułapie najwyższym od czerwca ubiegłego roku. Sprzedaż z terminem wrześniowym zakończyła się na poziomie 22 250 juanów za tonę (2931 euro, co daj po kursie euro z dzisiaj 13,88 zł/kg) – najwyższy poziom od maja 2021 roku.
Było to jednak nadal znacznie mniej niż ostatni szczyt cenowy 29 600 juanów odnotowany w lutym 2021 r. Wielcy producenci świń musieli zobowiązać się na spotkaniu NDRC, że w przyszłości będą dokonywać uboju w regularnym tempie i nie będą gromadzić zapasów - donosi Reuters.
Tymczasem gigantyczni producenci wieprzowiny, tacy jak Muyuan Foods, mówią inwestorom, że ostatnia podwyżka cen wynika głównie z umiarkowanej poprawy podaży i popytu, a nie z czynników emocjonalnych lub innych krótkoterminowych.
Źródło: Agrarheute