Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 lutego 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.6943 EUR EUR - 4.5143 GBP GBP - 5.2367 DKK DKK - 0.6071
Archiwum
24.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,25 (+ 1,87%), kukurydza MAR21 - 229,50 (- 0,11%), rzepak MAJ21 - 484,50 (+ 2,65%) [euro/tona] +++ +++ +++ 24.02.2021 13:09 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,70 - 6,40 zł/kg, średnia: 6,02 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Mniejszy eksport wieprzowiny Unii w ubiegłym roku

Według danych Komisji Europejskiej, w 2012 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 3,13 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,9% mniej niż w 2011 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (40%), których wyekspediowano odpowiednio o 2% i 3% mniej niż rok wcześniej. O połowę niższe były natomiast wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE. Wzrosły z kolei dostawy świeżego mięsa (+27%) oraz kiełbas i przetworów (+3%).

 

Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja.

Dynamika wzrostu wywozu z Polski należała do największych w całej UE (+21% do ok. 316 tys. ton), a w strukturze sprzedaży dominowało mięso mrożone (45%) i słonina (18%).

 

Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w ubiegłym roku pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się jednak o 12% do 745 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu. Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła prawie o połowę do 586 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+42% do 162 tys. ton) i Białoruś (+19% do 123 tys. ton). Hongkong i Korea Płd. zakupiły natomiast prawie o jedną trzecią mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem – odpowiednio 380 tys. ton i 137 tys. ton. Nieznacznie zmniejszył się również wywóz do Japonii (-0,2% do 231 tys. ton).

 

W 2012 r. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 34,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (58%) oraz mięso mrożone (29%).

Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.

 

Źródło: FAMMU/FAPA