Duży wzrost ceny żywca wieprzowego w Chinach. Stawka przekracza 2 EUR/kg

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

W Chinach ceny wieprzowiny wzrosły w maju zaskakująco gwałtownie po wcześniejszych, silnych obniżkach. Ceny wieprzowiny na rynku terminowym w Dalian wzrosły od kwietnia o 23 procent do około 15 500 yan za kilogram żywej wagi (2,05 euro za kg). Jednak ceny trzody chlewnej w tym kraju są nadal o prawie 40% niższe od poziomu z zeszłego roku, kiedy w maju cena wynosiła nawet 27 750 juanów za kg żywej wagi (3,33 euro). 

 

W rzeczywistości wszystkie kluczowe dane dotyczące produkcji i podaży wskazują na nadpodaż na rynku. Jednak wpływ na wzrost cen mogą mieć również inne czynniki. W każdym razie chińscy i międzynarodowi obserwatorzy nie zgadzają się. Z jednej strony odniesiono się do konsekwencji masowych blokad, na przykład w Szanghaju. Z drugiej strony może teraz brakować taniego importu – który na przykład w pierwszym kwartale był o około jedną trzecią niższy niż w roku poprzednim. Do tego dochodzą ogromne problemy w łańcuchu dostaw. Najwyraźniej są problemy zarówno z zaopatrzeniem rolników w paszę i ważne surowce, jak i z zaopatrzeniem supermarketów w mięso i inną żywność.

 

Jednak inflacja żywności w Chinach jest znacznie niższa niż w Europie czy USA. Większość analityków zgadza się, że prawdopodobnie jest za wcześnie, aby mówić o punkcie zwrotnym na rynku trzody chlewnej – ale nikt nie jest tego pewien. Wzrost cen u największego konsumenta wieprzowiny na świecie można w dużej mierze wyjaśnić ogromnymi ograniczeniami wynikającymi z blokady spowodowanej ogniskami Covid. 

 

Według chińskich analityków z Everbright Futures stado macior zmniejszyło się o ponad 9% od szczytu notowanego pod koniec 2021 roku. Mimo tego spadku liczba loch utrzymuje się nieco powyżej „normalnego poziomu”. Jednocześnie długoterminowe perspektywy popytu na rynku wieprzowiny są raczej ponure ze względu na masowe ogniska Covid i zmianę diety w kierunku większej ilości drobiu i wołowiny. Chińscy analitycy twierdzą, że powinno to wyraźnie ograniczyć wzrost cen świń. - Gdy podaż powróci do normalnego poziomu, czynniki popytowe wpłyną na ceny wieprzowiny w drugiej połowie roku – mówią agencji Bloomberg analitycy Everbright Futures. 

 

Chińscy hodowcy trzody chlewnej znaleźli się ostatnio pod ogromną presją gwałtownego wzrostu kosztów pasz dla zwierząt (takich jak śruta sojowa i kukurydza) oraz załamanie cen wieprzowiny. Jednak według zagranicznych obserwatorów, nadpodaż zmniejsza się bardzo powoli, a wcześniej spodziewano się, że ceny trzody chlewnej również nie wzrosną znacząco w drugiej połowie roku.

 

Dodajmy, iż Chiny wyprodukowały 15,61 mln ton wieprzowiny w pierwszych trzech miesiącach roku, co stanowi wzrost o 14% rok do roku, co wynika z danych Narodowego Biura Statystycznego. Była to najwyższa kwartalna produkcja od 2018 roku.

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz