Brytyjski producent trzody chlewnej na każdym sprzedanym tuczniku traci 58 funtów

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

Brytyjski przemysł trzody chlewnej stracił prawie pół miliarda funtów w ciągu ostatniego półtora roku z powodu podwyższonych kosztów produkcji. Najnowsze kwartalne szacunki kosztów produkcji i marży organizacji AHDB pokazują, że pełny ekonomiczny koszt produkcji w pierwszym kwartale 2022 r. wzrósł do szacunkowej średniej 207 pensów/kg masy poubojowej. To oznacza, że rolnik sprzedając świnię musiał liczyć się ze stratą 58 GBP/szt.

 

- Wraz z rosnącymi w tym okresie kosztami paszy, energii i paliw, ta średnia wskazuje, że ten koszt mógł być nawet większy i do końca marca szacowany koszt produkcji mógł osiągnąć nawet 216 pensów/kg masy poubojowej. Ceny pasz nadal rosną i nic nie wskazuje na to, że będą spadać. Szacuje się, że w najbliższym czasie pełny ekonomiczny koszt produkcji osiągnie 230 pensów/kg masy poubojowej – wylicza Carol Davis z AHDB.

 

Ponieważ producenci trzody chlewnej doświadczają „ujemnych marż” od października 2020 r., szacuje się (na podstawie całkowitej liczby ubojów świń do kwietnia 2022 r.), że producenci trzody chlewnej stracili w tym czasie ponad 500 mln funtów.

 

 

Źródło: euromeatnews.com 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz