zm skiba

skiba

CenyRolnicze
12 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9099 EUR EUR - 4.2567 GBP GBP - 5.0621 DKK DKK - 0.5705
Archiwum


12.07.2024 13:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,40-9,20 zł/kg, średnia: 8,62 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

12.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 220,00 (+1,46%), kukurydza SIE24: 216,75 (-1,48%), rzepak SIE24: 474,50 (-0,42%)

12.07.2024 SPRZEDAM 30 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, łódzkie, tomaszowski, 97-225, tel.: 661 909 361

Sprzedam warchlaka krajowego, ilość 750szt, waga 32kg, zaszczepione myco, transport+kredyt.Tel 504 177 184, 500 072 45

09.07.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 87-875, tel.: 692 381 322

09.07.2024 KUPIĘ 3 WARCHLAKI KRAJOWE, 20-30 kg, mazowieckie, Ostrołęka, 07-409, tel.: 694 095 673

Dodaj komunikat

agrifirm

modele rolnicze

Ceny wieprzowiny w Chinach gwałtownie spadły

Redakcja
ceny świń, Chiny, wieprzowina

Chińscy hodowcy trzody chlewnej, ponosząc rekordowe straty z powodu rosnących kosztów zakupu paszy i spadających cen tuczników, walczą o przetrwanie. Analitycy uważają, że taki stan rzeczy dla hodowców i przemysłowych ferm trzody chlewnej na największym na świecie rynku wieprzowiny może potrwać do przyszłego roku.

 

Aktualnie obserwowany regres nastąpił po okresie ogromnych zysków dla wielu chińskich hodowców świń, ponieważ trzy lata temu afrykański pomór świń drastycznie zdziesiątkował ich liczbę, co doprowadziło do dynamicznego wzrostu cen żywca. Konsekwencją był gwałtowny spadek chińskiej produkcji wieprzowiny i bardzo wysoki import. Teraz stado świń w Państwie Środka zostało odbudowane w większej skali niżeli oczekiwała większość obserwatorów.  Równolegle do tego wzrostu liczebności stada spadł import wieprzowiny, a przede wszystkim spadły ceny trzody chlewnej. Na rynku terminowym w Dalian ceny tuczników wynoszą obecnie 12 500 juanów za tonę (1650 euro). W lecie 2021 roku na wspomnianej giełdzie ceny kształtowały się na poziomie prawie 30 000 juanów za tonę (3900 euro).

 

Koronawirus nadal wpływa na rynek

 

Po szybkiej odbudowie stada świń popyt na mięso nie może powrócić do normy z powodu epidemii COVID-19, ponieważ wiele restauracji pozostaje zamkniętych. Po miesiącach strat rolnicy stoją teraz w obliczu ogromnego wzrostu kosztów, ponieważ i tak już wysokie ceny zbóż po wojnie na Ukrainie drożeją w wysokim tempie.

 

Choć Pekin ostatnio wezwał rolników do ograniczenia pogłowia loch hodowlanych, to jednak stado wynoszące 42,9 miliona jest nadal o około 5% większe niż liczba loch potrzebna do stabilnej produkcji. Podczas gdy wielu drobnych rolników prawdopodobnie znacznie zmniejszy swoje stada po wysokich stratach, to już duzi producenci przemysłowi są mniej elastyczni na zmiany. Po silnej ekspansji w ciągu ostatnich dwóch lat, czołowi producenci również znacznie zwiększyli swój udział w rynku i zbudowali wiele ferm, które często lokowane były w piętrowych budynkach.

 

- Tymczasem nowa, gwałtowna fala COVID-19 ponownie ogranicza konsumpcję i wywiera dalszą presję na ceny - powiedział Reuterowi Chenjun, starszy analityk Rabobanku. Szacuje, że ceny mogą w najlepszym razie odbić się w czwartym kwartale. 

 

Konsumenci ograniczają spożycie mięsa 

 

W niedawnej analizie Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) spodziewa się, że wyższe stada loch w połączeniu z bardziej wydajnymi lochami hodowlanymi zwiększą produkcję trzody chlewnej o około 2 procent w 2022 roku. Jednocześnie USDA oczekuje, że dalszy wzrost produkcji wieprzowiny będzie ograniczany przez politykę rządu mającą na celu stabilizację sektora oraz ograniczenie wysokiej zmienności cen i produkcji.

 

- Popyt ze strony konsumentów na wieprzowinę jest obecnie stosunkowo słaby i oczekuje się, że pozostanie słaby w 2022 roku – czytamy w raporcie Rabobanku. Analitycy uważają również, że oprócz zamykania restauracji z powodu koronawirusa, konsumenci ograniczyli ogólne spożycie mięsa w okresie „bardzo wysokich” cen wieprzowiny. Te zmiany preferencji utrzymały się nawet po ponownym spadku cen wieprzowiny.

 

Według szacunków branży, chińskie rezerwy wieprzowiny wynoszą obecnie aż 1,5-1,7 mln ton. Niemniej jednak kilka rządów prowincji zaczęło kupować wieprzowinę krajową w celu ustabilizowania cen, a oczekuje się, że rząd centralny również zwiększy liczbę zakupów.

 

Jednak długoterminowy trend w spożyciu białka w Chinach zmierza w kierunku ograniczenia białek zwierzęcych. Przed wybuchem ASF wieprzowina stanowiła ponad 60 procent rynku białka zwierzęcego w Chinach, ale udział ten spadł do około 50 procent, ponieważ dostępność wieprzowiny spadła po wybuchach ognisk ASF.

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu