Statystyki potwierdzają zapaść w polskiej hodowli świń. Ceny żywca nadal spadają

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Na krajowym rynku średnia cena skupu tuczników spadła o 5 groszy do poziomu 5,35 zł/kg klasy E. Raport GUS potwierdził zapaść sektora produkcji trzody chlewnej – komentuje aktualną sytuację rynkowa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

 

Zakażenia Covid-19 oraz ASF we Włoszech wywołują dużą niepewność na rynku, co przekłada się na spadek ceny skupu tuczników w Unii Europejskiej.

 

Piąta fala pandemii ma swoje odzwierciedlenie na rynku żywca wieprzowego. Pracownicy unijnych ubojni i zakładów przetwórczych, którzy pracują przy taśmie w stosunkowo biskiej odległości od siebie, narażeni są na zakażenia Omikronem. Coraz więcej pracowników trafia na kwarantannę. Braki kadrowe w załogach zakładów przetwórczych oraz ograniczenie ich mocy produkcyjnych są coraz bardziej widoczne. Sytuację pogarsza zamkniecie niektórych rynków trzecich dla eksportu włoskiej wieprzowiny z powodu wykrycia niedawno wirusa ASF u dzików w Piemoncie.

 

Drastyczny spadek pogłowia jest konsekwencją braku opłacalności produkcji

 

Pomimo mniejszej podaży tuczników na rynku w stosunku do lat ubiegłych, cena skupu żywca spada. W Niemczech w notowaniach VEZG w dniu 19/01/2022 obniżono cenę o 3 centy do wysokości 1,20 €/kg, co miało przełożenie na spadki ceny skupu w innych krajach unijnych - informuje ISN. W Austrii zanotowano największy spadek (-5 ₵ t/t), w Danii (-3₵ t/t), w Belgii (-2₵ t/t), a w Holandii (-1₵ t/t). Notowania pozostały niezmienione we Francji i Hiszpanii, pomimo że eksport z tych krajów do Chin pozostaje na niskim poziomie z porównaniu z rokiem ubiegłym.

 

Na krajowym rynku średnia cena skupu tuczników spadła o 5 groszy do poziomu 5,35 zł/kg klasy E. Raport GUS potwierdził zapaść sektora produkcji trzody chlewnej. Liczba utrzymywanych świń spadła o blisko 1,5 mln szt. rok do roku, a pogłowie macior o 160 tys. szt. Tak drastyczny spadek pogłowia jest konsekwencją braku opłacalności produkcji, trudności finansowych rolników i rosnących wymagań bioasekuracji w związku z walką z ASF. Niestety w najbliższym okresie będziemy obserwować dalsze odchodzenie gospodarstw od produkcji świń.

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (Polpig)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz