Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
04 marca 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.7851 EUR EUR - 4.5540 GBP GBP - 5.2717 DKK DKK - 0.6124
Archiwum
03.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 237,25 (- 3,16%), kukurydza MAR21 - 226,00 (- 0,88%), rzepak MAJ21 - 503,75 (+ 0,25%) [euro/tona] +++ +++ +++ 03.03.2021 12:58 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,50 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,83 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++

Mniejszy eksport wieprzowiny z Unii.

Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do listopada 2012 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 2,89 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 2,3% mniej niż w tym samym okresie 2011 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (40%), których sprzedano odpowiednio o 4% i 3% mniej niż przed rokiem. Znacznie niższe (-44%) niż w tym samym okresie 2011 r. były również wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE. Wzrosły natomiast dostawy świeżego mięsa (+29%) oraz kiełbas i przetworów (+3%).

 

Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia.

Dynamika wzrostu wywozu z Polski należała do największych w całej UE (+20% do ok. 290 tys. ton), a w strukturze sprzedaży dominowało mięso mrożone (45%) oraz słonina (18%). Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się jednak w ciągu roku o 11% do 700 tys. ton, stanowiąc niemal 1/4 całkowitego wywozu. Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła prawie o połowę do 536 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+45% do 151 tys. ton) i Białoruś (+16% do 113 tys. ton). Hongkong zakupił natomiast prawie o 1/3 mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem – 353 tys. ton. Zmniejszył się również wywóz do Japonii (-1% do 210 tys. ton) i Korei Płd. (-29% do 128 tys. ton).

 

W ciągu jedenastu miesięcy ubiegłego roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich 32,5 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 8% mniej niż przed rokiem.

W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (58%) oraz mięso mrożone (29%).

Największymi dostawcami wieprzowiny do UE w omawianym okresie były Szwajcaria i Chile.

 

Źródło: FAMMU/FAPA