Znaczący wzrost cen skupu świń w UE prognozowany jest na wiosnę 2022 r.

Paweł Hetnał
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Większość notowań na europejskim rynku tuczników pozostało niezmienionych w stosunku do ubiegłego tygodnia. Presja cenowa, pomimo sezonowego wzrostu podaży żywca i braku pracowników, zelżała. W Holandii, Belgii, Francji i Danii cena nie została zmieniona od ostatniego tygodnia. Wyjątkiem jest Hiszpania, gdzie cena skupu spadła o kolejne 3 centy za kg wagi poubojowej – informuje Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

 

Pojawienie się ogniska ASF u dzików poza strefą różową w Saksonii nie będzie miało wpływu na ceny skupu u naszego zachodniego sąsiada oraz na sytuację w innych krajach europejskich. Stabilny, ale niski trend cenowy został potwierdzony w ostatnich notowaniach VEZG, gdzie cena w Niemczech wyniosła ponownie 1,20 €/kg (wbc).

 

Chiny zwiększą import wieprzowiny?

 

Ze wzrostem pogłowia w Chinach gwałtownie wzrosła produkcja wieprzowiny w Państwie Środka w pierwszych trzech kwartałach 2021 r. (+38% r/r) – informują chińskie źródła rządowe. Analizy miesięczne wskazują jednak na zwiększoną likwidację stad loch w ostatnim okresie, co jest odzwierciedleniem braku opłacalności produkcji. We wrześniu br. liczba loch spadła w stosunku do czerwca 2021 o 1,1 mln (-2,3%), co prawdopodobnie doprowadzi do wysokiego importu wieprzowiny w 2022 roku.

 

Znaczący wzrost cen skupu świń w UE prognozowany jest na wiosnę 2022. Prawdopodobnie wzrosną ceny w UE, na skutek mniejszej produkcji unijnej spowodowanej ograniczeniem unijnego pogłowia świń oraz zwiększonego eksportu do Chin.

 

Tymczasem na krajowym rynku nie notuje się dużych zmian cenowych. Za klasę kl. E rolnicy średnio otrzymują 5,25 zł/kg, co jest grubo poniżej opłacalności produkcji. Postępuje proces redukcji krajowego pogłowia loch. Wiele gospodarstw specjalizujących się w produkcji świń ma problemy z utrzymaniem płynności finansowej.

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej "Polpig")

 

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz