W Danii stado trzody chlewnej zostało zwiększone od początku 2020 r., a eksport żywca został zmniejszony, co jest obecnie zauważalne w znacznym wzroście ubojów. Według danych stowarzyszenia parasolowego duńskiego przemysłu rolno-spożywczego (L&F), 9,16 miliona świń zostało ubitych w pierwszej połowie 2021 r. Było to prawie 670 tys. sztuk, czyli o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Przyczyną większej liczby ubojów była przede wszystkim zwiększona liczba trzody chlewnej, która na początku lipca miała najwyższy poziom w okresie letnim od 2007 r. (13,17 mln sztuk). Z drugiej strony za granicę sprzedaje się mniej zwierząt. Ogółem eksport trzody chlewnej od stycznia do lipca 2021 r. zmniejszył się o 340 700 sztuk lub 3,8% do 8,58 mln sztuk w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Wynikało to w dużej mierze z malejącego eksportu prosiąt, który spadł o 511 560 zwierząt, czyli o 5,9% do 8,09 mln sztuk.
Przede wszystkim sprzedaż w sąsiednich Niemczech stała się trudniejsza i nieatrakcyjna dla duńskich dostawców z powodu pandemii koronawirusa, ograniczonych zdolności produkcyjnych rzeźni, zatłoczenia chlewni, występowania afrykańskiego pomoru świń (ASF) i ostatecznie gwałtownego spadku cen. Widać to szczególnie wyraźnie po liczbie eksportowanych macior, które w przeszłości były coraz częściej przetwarzane w Niemczech. Choć sprzedaż zagraniczna tych zwierząt ponownie wzrosła o 22,5% do 4870 sztuk w I półroczu 2021 r., to w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, było to ponad 20 tys. rocznie. Duńskie stado loch wzrosło w lipcu o 2% w porównaniu z poprzednim rokiem.