zm skiba

kojs

CenyRolnicze
30 maja 2023, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2242 EUR EUR - 4.5220 GBP GBP - 5.2280 DKK DKK - 0.6071
Archiwum


29.05.2023 13:42 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,40 zł/kg, średnia: 8,10 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

29.05.2023 MATIF: pszenica WRZ23: 225,75 (-1,10%), kukurydza CZE23: 228,00 (+3,28%), rzepak SIE23: 403,00 (-2,01%)

27.05.2023 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 135 kg, 59%, mazowieckie, białobrzeski, 26-807, tel.: 793 005 905

27.05.2023 SPRZEDAM 18000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.8 kg, podlaskie, kolneński, 18-520, tel.: 576 433 382

27.05.2023 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 502 479 710

Sprzedam warchlaki krajowe 500-1500szt waga 28/30kg. Myco+ Circo, kredytowanie, transport. Tel 500 072 455 / 504 177 184

26.05.2023 KUPIĘ 1 T ŚRUTY SOJOWEJ, transport firmowy, podkarpackie, rzeszowski, 36-052, tel.: 663 516 960

26.05.2023 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podlaskie, suwalski, 16-420, tel.: 601 517 538

25.05.2023 SPRZEDAM 150 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

25.05.2023 SPRZEDAM 29 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, lubuskie, zielonogórski, 66-110, tel.: 696 270 283

24.05.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, lubuskie, żagański, 67-300, tel.: 733 878 178

24.05.2023 SPRZEDAM 1000 JAJ, rozmiar S, podkarpackie, rzeszowski, 36-071, tel.: 503 086 824

24.05.2023 SPRZEDAM 60 T RZEPAKU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, kołobrzeski, 78-113, tel.: 693 997 669

24.05.2023 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., trans. rolnika, opolskie, kędzierzyńsko-kozielski, 47-280, tel.: 511 348 780

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Tani żywiec z czerwonych stref, to nabijanie kieszeni przetwórcom. Mięso jest bezpieczne, a świnie przebadane

Paweł Hetnał
mięso, tucznik, świnie, ceny, ASF

- Jesteśmy okradani przez rząd, który wprowadził nam strefę czerwoną. To choroba zwalczana z urzędu. My mamy prawo żądać, a oni mają obowiązek nam zrekompensować poniesione straty. Teraz na wolnym rynku moglibyśmy sprzedać tucznika po 5,50 zł/kg, a w strefie czerwonej musimy oddać go po 4 zł/kg – mówił podczas dzisiejszego protestu w Srocku jeden z manifestujących rolników.

 

Rząd okrada rolników

- Premier jeździ po Polsce i opowiada banialuki dla ludzi, którzy nie wiedzą co naprawdę na wsi się dzieje. To opowiastki dla tych co myślą, że na polskiej wsi jest wspaniale, a rolnictwo znakomicie się rozwija. Ja myślę, że premier Morawiecki powinien wręczyć ministrowi rolnictwa, Grzegorzowi Pudzie, oficjalną nominację na ministra likwidacji polskiej hodowli. W tej chwili dokładamy do jednej sztuki ok. 150 zł. Tymczasem w sklepach ceny mięsa i wędlin są normalne. Uważam, zresztą nie tylko ja, że mamy do czynienia z transferem pieniędzy z kieszeni rolnika do kieszeni przetwórców. Gdzieś ta różnica pieniędzy trafia. Nie trafia ona do nas, nie trafia do konsumentów, to trzeba sobie zadać pytanie: gdzie? - mówił Paweł Fryczka, hodowca z gminy Czarnocin.  

 

- Rząd nic z tym nie robi i ignoruje nas od dawna. Kiedy u nas pojawiła się czerwona strefa ASF i w Grabicy pojawili się posłowie Telus i Macierewicz, to pytaliśmy, czy chcą rozwijać małe i średnie gospodarstwa. Czujemy, że wspierają wielkie koncerny przetwórcze i hodowlane. Ich słowa to puste frazesy, bo tak naprawdę nas likwidują. My nie mamy innego wyjścia jak blokować i protestować do skutku. Niech premier nie myśli, że nas zmęczy. Czy będzie śnieg czy deszcz, to cały czas będziemy o sobie przypominać. Jesteśmy okradani przez rząd, który wprowadził nam strefę czerwoną. To choroba zwalczana z urzędu. My mamy prawo żądać, a oni mają obowiązek nam zrekompensować poniesione straty. Teraz na wolnym rynku moglibyśmy sprzedać tucznika po 5,50 zł/kg, a w strefie czerwonej musimy oddać po 4 zł/kg. Łatwo policzyć jakie mamy straty. Mówię tu o utraconym zysku, bo my nie chcemy, żeby nam ktoś rekompensował koszty produkcji. Mówimy tylko o wolnym rynku. Rząd zakłócił wolny rynek i żądamy rekompensat za to – stwierdził Paweł Fryczka.  

 

Mięso jest zdrowe i przebadane

- Wszyscy lekarze weterynarii potwierdzają, że mięso z czerwonych stref jest zdrowe. Świnie są badane 7 dni przed odstawą i to są świnie zdrowe, a mięso z nich jest całkowicie bezpieczne. Może być spokojnie przetwarzane poniżej 70 stopni Celsjusza. Natomiast świnie z białych stref i niebieskich nie są badane i nigdy nie wiadomo, czy ten ASF już się tam nie pojawił. Dlaczego tak jest, że płaci się mniej za pewne i przebadane świnie? Przecież to mięso i tak ląduje na półkach obok mięsa ze stref białych. To jest zasadnicze pytanie do Głównego Lekarza Weterynarii. Dlaczego zdrowe mięso musi być poddawane takim restrykcjom? Raz jeszcze podkreślam, to transfer pieniędzy z kieszeni rolników do kieszeni przetwórców – zakończył hodowca protestujący dzisiaj w Srocku.


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu