kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
27 stycznia 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0830 EUR EUR - 4.5713 GBP GBP - 5.4818 DKK DKK - 0.6142
Archiwum


26.01.2022 13:38 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,75-7,30 zł/kg, średnia: 7,04 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

26.01.2022 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 550+ kg, pomorskie, chojnicki, 89-632, tel.: 662 840 851

26.01.2022 SPRZEDAM 2000 JAJ, rozmiar: L, kuj.-pom., lipnowski, 87-610, tel.: 532 684 253

26.01.2022 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 125 kg, 57%, wielkopolskie, krotoszyński, 63-708, tel.: 665 403 919

26.01.2022 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 100 kg, 59%, łódzkie, łódzki wsch., 95-080, tel.: 601 810 936

26.01.2022 SPRZEDAM 193 TUCZNIKI, 127 kg, 58%, łódzkie, piotrkowski, 97-306, tel.: 600 199 049

24.01.2022 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 112,5 kg, 60%, opolskie, kędzierzyński, 47-260, tel.: 506 710 530

24.01.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 600 kg, warm.-maz., braniewski, 14-500, tel.: 734 767 309

24.01.2022 KUPIĘ 400 WARCHLAKÓW Z DANII, 30 kg, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-330, tel.: 724 111 741

22.01.2022 SPRZEDAM 25 T ŻYTA KONS. Z CERT. EKOL., transport firmowy, wielkop., złotowski, 64-915, tel.: 512 119 019

22.01.2022 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 128 kg, 59%, warm.-maz., iławski, 14-260, tel.: 724 576 648

22.01.2022 SPRZEDAM 38 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-550, tel.: 602 798 956

Dodaj komunikat

agrifirm

ph konrad

Tani żywiec z czerwonych stref, to nabijanie kieszeni przetwórcom. Mięso jest bezpieczne, a świnie przebadane

Paweł Hetnał
mięso, tucznik, świnie, ceny, ASF

- Jesteśmy okradani przez rząd, który wprowadził nam strefę czerwoną. To choroba zwalczana z urzędu. My mamy prawo żądać, a oni mają obowiązek nam zrekompensować poniesione straty. Teraz na wolnym rynku moglibyśmy sprzedać tucznika po 5,50 zł/kg, a w strefie czerwonej musimy oddać go po 4 zł/kg – mówił podczas dzisiejszego protestu w Srocku jeden z manifestujących rolników.

 

Rząd okrada rolników

- Premier jeździ po Polsce i opowiada banialuki dla ludzi, którzy nie wiedzą co naprawdę na wsi się dzieje. To opowiastki dla tych co myślą, że na polskiej wsi jest wspaniale, a rolnictwo znakomicie się rozwija. Ja myślę, że premier Morawiecki powinien wręczyć ministrowi rolnictwa, Grzegorzowi Pudzie, oficjalną nominację na ministra likwidacji polskiej hodowli. W tej chwili dokładamy do jednej sztuki ok. 150 zł. Tymczasem w sklepach ceny mięsa i wędlin są normalne. Uważam, zresztą nie tylko ja, że mamy do czynienia z transferem pieniędzy z kieszeni rolnika do kieszeni przetwórców. Gdzieś ta różnica pieniędzy trafia. Nie trafia ona do nas, nie trafia do konsumentów, to trzeba sobie zadać pytanie: gdzie? - mówił Paweł Fryczka, hodowca z gminy Czarnocin.  

 

- Rząd nic z tym nie robi i ignoruje nas od dawna. Kiedy u nas pojawiła się czerwona strefa ASF i w Grabicy pojawili się posłowie Telus i Macierewicz, to pytaliśmy, czy chcą rozwijać małe i średnie gospodarstwa. Czujemy, że wspierają wielkie koncerny przetwórcze i hodowlane. Ich słowa to puste frazesy, bo tak naprawdę nas likwidują. My nie mamy innego wyjścia jak blokować i protestować do skutku. Niech premier nie myśli, że nas zmęczy. Czy będzie śnieg czy deszcz, to cały czas będziemy o sobie przypominać. Jesteśmy okradani przez rząd, który wprowadził nam strefę czerwoną. To choroba zwalczana z urzędu. My mamy prawo żądać, a oni mają obowiązek nam zrekompensować poniesione straty. Teraz na wolnym rynku moglibyśmy sprzedać tucznika po 5,50 zł/kg, a w strefie czerwonej musimy oddać po 4 zł/kg. Łatwo policzyć jakie mamy straty. Mówię tu o utraconym zysku, bo my nie chcemy, żeby nam ktoś rekompensował koszty produkcji. Mówimy tylko o wolnym rynku. Rząd zakłócił wolny rynek i żądamy rekompensat za to – stwierdził Paweł Fryczka.  

 

Mięso jest zdrowe i przebadane

- Wszyscy lekarze weterynarii potwierdzają, że mięso z czerwonych stref jest zdrowe. Świnie są badane 7 dni przed odstawą i to są świnie zdrowe, a mięso z nich jest całkowicie bezpieczne. Może być spokojnie przetwarzane poniżej 70 stopni Celsjusza. Natomiast świnie z białych stref i niebieskich nie są badane i nigdy nie wiadomo, czy ten ASF już się tam nie pojawił. Dlaczego tak jest, że płaci się mniej za pewne i przebadane świnie? Przecież to mięso i tak ląduje na półkach obok mięsa ze stref białych. To jest zasadnicze pytanie do Głównego Lekarza Weterynarii. Dlaczego zdrowe mięso musi być poddawane takim restrykcjom? Raz jeszcze podkreślam, to transfer pieniędzy z kieszeni rolników do kieszeni przetwórców – zakończył hodowca protestujący dzisiaj w Srocku.


Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu