Po rekordzie w 2020 r. eksport wieprzowiny z USA nieznacznie spadł w ciągu roku. Według dotychczas dostępnych danych USDA wielkość eksportu wieprzowiny świeżej i mrożonej spadła w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku o 3%, czyli ok. 27 tys. t do 1,04 mln ton.
Wartość eksportu pozostała w dużej mierze stabilna w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego i wyniosła około 2,8 mld USD.
Główną przyczyną nieznacznego spadku w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku był gwałtowny spadek dostaw do Chin (-30%). Jednak duży wzrost eksportu na Filipiny, do Japonii oraz krajów Ameryki Środkowej i Południowa (zwłaszcza Meksyk i Kolumbia), niemal wyrównał amerykańskie straty w międzynarodowym handlu wieprzowiną. Spadek dostaw do Chin wynika m.in. z silnej konkurencji ze strony Unii Europejskiej.
Różne spadki wolumenów dostaw odnotowano również w eksporcie do Korei Południowej, Kanady, Australii, Chile i Hongkongu.