Setki tysięcy świń w woj. warmińsko-mazurskim w strefie czerwonej. Nierówne traktowanie producentów żywca?

Redakcja
ASF, afrykański pomór świń, ognisko ASF

Samorząd rolniczy z województwa warmińsko-mazurskiego stanowczo sprzeciwia się wyznaczeniu w województwie warmińsko-mazurskim nowych stref objętych ograniczeniami III w odległości aż 40 km od stwierdzonych ognisk ASF u świń. - Można wskazać strefy w województwie mazowieckim, czy wielkopolskim, które sięgają na odległość 10-20 km, maksymalnie 20-25 km od ogniska, nie zaś tak daleko jak w naszym województwie – zauważa Izba.

 

Zarząd Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej wystosował do Janusza Wojciechowskiego - Europejskiego Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi, stanowczy protest wobec zmian wprowadzonych Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) nr 2021/1268 z 29.07.2021 r. zmieniającym załącznik I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/605 ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń.

 

W związku z ogniskiem ASF u świń w miejscowości Rybno Osada, gmina Rybno w powiecie działdowskim (17 świń) oraz miejscowości Radomno, gm. Nowe Miasto Lubawskie w powiecie nowomiejskim (9 świń), w strefie czerwonej tj. obszarze objętym ograniczeniami III zostały umieszczone całe powiaty: nowomiejski, iławski, działdowski oraz nidzicki i południowa część ostródzkiego tj. gminy Grunwald, Dąbrówno, Ostróda wraz z miastem Ostróda. W rezultacie w obszarze objętym ograniczeniami III w województwie warmińsko-mazurskim znalazło się około 450 tysięcy świń zlokalizowanych w około 1800 gospodarstwach. Samorząd rolniczy z województwa warmińsko-mazurskiego stanowczo sprzeciwia się wyznaczeniu w województwie warmińsko-mazurskim nowych stref objętych ograniczeniami III w odległości aż 40 km od stwierdzonych, w/w ognisk ASF u świń.

 

KWS 814 200

KWS 814 200

 

- III strefa ograniczeń oznacza dla producentów żywca wieprzowego poważne straty finansowe, ponieważ nieliczne zakłady skupujące surowiec obniżają cenę wiedząc, że rolnicy nie mają wyboru i muszą sprzedać towar właśnie im. W porównaniu z województwem warmińsko-mazurskim można wskazać strefy w województwie mazowieckim, czy wielkopolskim, które sięgają na odległość 10-20 km, maksymalnie 20-25 km od ogniska, nie zaś tak daleko jak w naszym województwie - wskazuje samorząd rolniczy. 

 

Zdaniem hodowców, jest to wysoce niesprawiedliwe i dyskwalifikujące oraz naraża warmińsko-mazurskich hodowców trzody na wysokie straty finansowe. Zdaniem Izby jest to przykład nierównego traktowania producentów żywca wieprzowego z różnych rejonów Polski.

 

 

Źródło: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz