Globalne ceny mięsa w październiku.

Jak podaje Komisja Europejska, w październiku br. największą dynamikę wzrostu cen w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina ( "21,2%).

Porównując jednak poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w październiku br. w stosunku do września o 0,5%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 189 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 177 USD/100 kg (około 136 EUR/100 kg). W  październiku br. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zniżkowała w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku (-10,0%), jednakże w stosunku do ceny z poprzedniego miesiąca wzrosła o 8,1%.

 

W omawianym okresie średnia cena wołowiny na rynku unijnym osiągnęła poziom 389 EUR/100 kg. Była ona zdecydowanie wyższa (o 26%) w porównaniu ze średnią ceną wołowiny notowaną na rynku światowym 401 USD/100 kg (około 309 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii wzrosła o 6,1%, natomiast miesięcznym obniżyła się o 0,5%. Na rynku światowym średnia cena wołowiny r/r zwyżkowała o 3,9%, natomiast m/m wzrosła o 0,9%.

 

Najniższą różnicę w cenach (w porównaniu z wieprzowiną i wołowiną) w Unii i na rynku światowym odnotowano w przypadku drobiu (25%). W październiku br. średnia cena tego gatunku mięsa we Wspólnocie kształtowała się na poziomie 203 EUR/100 kg i była o 7,1% wyższa od średniej ceny z października 2011 roku i jednocześnie o 0,4% niższa od średniej ceny z września 2012 roku. Średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła w tym czasie 211 USD/100 kg (około 163 EUR/100 kg). Była ona o 7,7% wyższa od średniej ceny z października 2011 roku oraz o 0,2% wyższa od średniej ceny z września br.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz