Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
26 lutego 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7247 EUR EUR - 4.5175 GBP GBP - 5.1946 DKK DKK - 0.6075
Archiwum
26.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,00 (- 0,31%), kukurydza MAR21 - 226,25 (- 1,31%), rzepak MAJ21 - 491,50 (+ 0,67%) [euro/tona] +++ +++ +++ 26.02.2021 14:09 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,95 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Eksport i import wieprzowiny (UE).

Według Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do września br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich 2,33 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o ok. 2% mniej niż w tym samym okresie 2011 r.

Wartość wywozu rośnie jednak systematycznie od 2010 r. i w ciągu trzech kwartałów br. wyniosła 4,6 mld EUR – o 13% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (40%), których sprzedano odpowiednio o 4% i 3% mniej niż przed rokiem. O 41% niższe niż w tym samym okresie 2011 r. były również wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE.

Wzrosły natomiast znacząco (+35%) dostawy świeżego mięsa oraz kiełbas i przetworów (+2%).

 

Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Wolumen wywozu z Polski zwiększył się o 19% do 227,4 tys. ton, a w strukturze dominowało mięso mrożone (44%) oraz słonina (18%).

 

Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się w ciągu roku o 9% do 580 tys. ton i stanowiły 1/4 całkowitego wywozu. Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła o ponad 50% do 413 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+54% do 124 tys. ton) i Białoruś (+18% do 93 tys. ton). Hongkong zakupił natomiast o 1/3 mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem – 280 tys. ton.

Zmniejszył się również wywóz do Japonii (-1% do 172 tys. ton) i Korei Płd. (-30% do 107 tys. ton).

 

W pierwszych trzech kwartałach tego roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich 26,5 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 7% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (63%) oraz mięso mrożone (25%).

Największymi dostawcami były Szwajcaria (+6% do 14,2 tys. ton) i Chile (-9% do 5,2 tys. ton).

 

Podczas gdy wolumen importu systematycznie obniża się od 2008 r., wartość przywozu w ciągu 9 miesięcy br. wzrosła w skali roku o 3% do 47,9 mln EUR.

 

Źródło: FAMMU/FAPA