Uwolnienie się od Brukseli służy brytyjskiej produkcji wieprzowiny

Redakcja
brexit, wielka brytania, produkcja wieprzowiny, hodowla trzody chlewnej

Według Defra (brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich) w maju produkcja mięsa wieprzowego w Wielkiej Brytanii wyniosła 82 800 ton, co oznacza spadek o 4000 ton (5%) w porównaniu z poprzednim miesiącem. Pomimo tego miesięcznego spadku, produkcja jest wciąż wyższa o 12 000 ton (17%) w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku.

 

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2021 r. produkcja wieprzowiny wyniosła 431 300 ton, co stanowi wzrost o 8% w porównaniu z tym samym okresem 2020 r., czyli o 30 500 ton.

 

Ubój świń wyniósł w maju 915 500 sztuk, co oznacza spadek o 39 400 sztuk (4%) w porównaniu z poprzednim miesiącem. Ubój trzody chlewnej jest jednak wyższy w stosunku do analogicznego okresu 2020 o 118 600 sztuk.

 

Masa ubijanych świń spadła w maju o 0,7 kg (1%) w porównaniu z poprzednim miesiącem i wyniosła 87,1 kg. Była jednak nadal o 1,1 kg wyższa niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku.

 

W maju ubój loch i knurów wyniósł 20 200 sztuk. Uboje wzrosły o 35% (5200 sztuk) w tym samym miesiącu ubiegłego roku, ale tylko o 1% (200 sztuk) w porównaniu z poprzednim miesiącem. Masa tusz loch i knurów wynosiła średnio 147,4 kg w maju, co stanowi najwyższy poziom od stycznia 2021 r.

 

 

Źródło: ahdb.org.uk/pig333.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz