Ceny tuczników nie rosną. Do stagnacji przyczynia się import wieprzowiny, która przyjeżdża nawet z Półwyspu Iberyjskiego

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

W 23. tygodniu na unijnym rynku, poza kilkoma krajami, panował rosnący trend cen skupu tuczników z powodu ograniczonej podaży żywca wieprzowego. Jednym z negatywnych wyjątków jest Polska, gdzie ceny świń rzeźnych są w odwrocie. Z czego to wynika?

 

Handel unijny, chociaż poprawia się z tygodnia na tydzień, nie osiągnął jeszcze pożądanego poziomu. Pomimo, że unijne hotele i restauracje są w większości otwarte, to handlowcy narzekają na coraz większą presję cenową związaną z eksportem do Chin. W Państwie Środka, który pozostaje najważniejszym kierunkiem unijnego eksportu, produkcja trzody chlewnej stopniowo odbudowuje się i należy spodziewać się więcej trudności w lokowaniu unijnej wieprzowiny na tym rynku.

 

W notowaniach ISN w Austrii i Danii ceny skupu tuczników wrosły o 3 centy za kilogram wagi poubojowej, gdyż podaż nie nadąża za zapotrzebowaniem na żywiec. W Hiszpanii handlowcy po coraz niższych cenach dostarczają wieprzowinę do Chin. Jednak stosunkowo wysoki popyt umożliwił podniesienie cen skupu o 2 centy. W Holandii podniesiono stawkę o 1 cent. Cena z poprzedniego tygodnia pozostała we Francji i Belgii.

 

Rozczarowanie polskich hodowców świń 

 

W Niemczech trzy największe firmy przetwórcze nie uznały w pełni ostatniej podwyżki cen skupu i oferowały niższe ceny rolnikom sprzedającym bez kontraktu. W dniu 9/06/2021 w notowaniach VEZG cena nie uległa zmianie w stosunku do ubiegłego tygodnia i pozostała na poziomie 1,57 €/kg (wbc).

 

Spadki cen skupu w ostatnim tygodniu mocno rozczarowały producentów żywca wieprzowego w Polsce. Krajowe ceny skupu wyrównały się z cenami niemieckimi. Presja cenowa w Chinach na europejską wieprzowinę odbija się na polskim rynku, na który wjeżdżają wyroby z Półwyspu Iberyjskiego oraz innych krajów zachodnich. Zakłady mięsne skupowały tuczniki w kl. E średnio w cenie 6,80 zł/kg (-0,15 t/t).

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”)

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz