Eksport wieprzowiny z Niemiec.

W ciągu 8 miesięcy br. niemiecki eksport wieprzowiny przekroczył 1,8 mln ton i był o 40 tys. ton (ponad 2%) wyższy niż w tym samym okresie 2011 r.

Największym odbiorcą pozostały Włochy z 12% udziałem w rynku, pomimo spadku wysyłek. Drugim rynkiem zbytu była Holandia (11% udział). Wzrosły dostawy do Wielkiej Brytanii i Danii, odpowiednio o 17% i 25%.

Około 1/3 (530 tys. ton) z całkowitej ilości eksportu ulokowano na rynkach krajów trzecich, w tym najwięcej – 170 tys. ton w Rosji (9% udział w rynku).

 

Wysyłki wzrosły zwłaszcza po przystąpieniu Rosji do Światowej Organizacji Handlu (WTO) w sierpniu br. Kolejnymi odbiorcami z grona krajów trzecich były Chiny (103 tys. ton) i Hongkong (101 tys. ton).

 

Wyjątkowo wysoki jest również tegoroczny eksport tuczników i warchlaków z Niemiec. Eksperci szacują, że wysyłki wzrosną wobec 2011 r. o 19% do rekordowego poziomu 3,5 mln sztuk. Na wzrost wysyłek wpływa duże zapotrzebowanie z Polski, Niemiec i Ukrainy.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz