Światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie w tym roku o 5%

Redakcja
mięso, wieprzowina, rzeźnia, świnie, półtusze

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) prognozuje swoje najnowsze kwartalne prognozy dotyczące światowej produkcji wieprzowiny i handlu tym mięsem, zgodnie z którymi oczekuje się, że produkcja wieprzowiny wzrośnie, w dużej mierze napędzana przez kolejne ogniska afrykańskiego pomoru świń w Chinach.

 

USDA przewiduje, że światowa produkcja wieprzowiny może wzrosnąć o 5 procent do 101,5 miliona ton w 2021 roku. Oczekuje się, że produkcja wzrośnie w większości wiodących krajów w produkcji wieprzowiny, na czele z Chinami.

 

Oczekuje się, że chińska produkcja wieprzowiny wzrośnie o 11 procent w 2021 roku, chociaż nadal będzie o 25 procent poniżej poziomów sprzed ASF ze względu na trwające epidemie i niską produktywność, a także wysokie ceny pasz.

 

Oczekuje się, że światowy eksport wieprzowiny spadnie o 1 procent do 11,5 miliona ton do 2021 roku, ponieważ popyt z Chin spada ze względu na wzrost krajowego stada świń. USDA sądzi również, że chiński import spadnie o 8 procent w 2021 roku w wyniku ożywienia krajowej produkcji wieprzowiny, ale nadal będzie wysoki w porównaniu z danymi historycznymi.

 

Zmniejszony import Chin najprawdopodobniej nie zostanie jednak zrekompensowany wyższym popytem z innych krajów, w tym z Filipin i Korei Południowej. Na Filipinach przywóz może się podwoić ze względu na zmiany taryf i kontyngentów w następstwie wpływu ASF na produkcję krajową.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz