Obostrzenia związane z koronawirusem dalej negatywnie wpływają na ceny tuczników

Redakcja

- Zbliżający się długi weekend majowy, o ile dopisze pogoda, może otworzyć sezon grillowy i dać impuls do wzrostu cen skupu żywca wieprzowego – uważa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

 

Europejski rynek żywca wieprzowego pozostaje w równowadze. Poza Francją, gdzie cena skupu tuczników wzrosła o 3 centy, notowania w pozostałych krajach unijnych takich jak Dania, Holandia, Belgia i Austria, nie zmieniły się. Mała podaż spotkała się ze słabym zapotrzebowaniem ze strony handlu detalicznego po okresie świątecznym. W Niemczech w notowaniach VEZG w dniu 14/04/2021 utrzymana została cena u ubiegłego tygodnia 1,50 €/kg (wbc).

 

Na rynku krajowym średnia cena skupu tuczników w wadze żywej wynosi 4,92 zł/kg. Za klasę E średnio zakłady płacą 6,60 zł/kg.

 

Duży popyt na unijną wieprzowinę utrzymuje się na rynkach azjatyckich. Chińczycy podpisują kolejne umowy na dostawy mięsa mrożonego. Problem z dostępnością kontenerów do przewozu wieprzowiny został rozwiązany po odblokowaniu Kanału Sueskiego.

 

Obostrzenia związane z rozprzestrzenianiem się koronawirusa dalej oddziałują negatywnie na całą branżę. W miarę jednak prowadzenia szczepień masowych oraz stopniowego znoszenia restrykcji spodziewamy się wzrostu popytu na wieprzowinę w kanale HoReCa. Zbliżający się długi weekend majowy, o ile dopisze pogoda, może otworzyć sezon grillowy i dać impuls do wzrostu cen skupu żywca wieprzowego.

 

 

Autor: Aleksander Dargiewicz – KZP-PTCh „Polpig”

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz