Francuscy trzodziarze zwierają szyki. Wspólnie będą decydować o połowie krajowej produkcji

Redakcja

We Francji dziesięć organizacji producentów wieprzowiny połączyło się, tworząc Stowarzyszenie Organizacji Producentów (ChNP) Porc Grand Ouest . Dzięki fuzji, która obejmuje prawie połowę francuskich hodowców trzody chlewnej, rolnicy chcą zwiększyć swoją siłę rynkową.

 

Informację o powstaniu takiej organizacji ogłosiło Bretońskie Stowarzyszenie Producentów Mięsa (UGPVB) po zgromadzeniu z 7 kwietnia. Teraz do paryskiego ministerstwa rolnictwa wpłynął wniosek o uznanie nowego stowarzyszenia i dopiero gdy to się stanie, nowa organizacja rozpocznie działania.

 

Według UGPVB nowa ChNP połączy producentów, którzy przy sprzedaży 11,5 miliona świń stanowią prawie połowę francuskiej produkcji. - Celem jest wzmocnienie siły rynkowej rolników, którzy są już członkami grupy producentów - wyjaśnia UGPVB, który stoi na czele nowego stowarzyszenia branżowego. Kolejnym celem jest znalezienie odpowiedzi na potrzeby rynku oraz oczekiwania konsumentów i obywateli. Ponadto producenci liczą na wsparcie przyszłej wspólnej polityki rolnej (WPR) , aby móc realizować projekty strukturalne, w szczególności w zakresie modernizacji swoich gospodarstw. 

 

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz