Czy sezon grillowy „rozrusza” cenniki żywca wieprzowego?

Redakcja

- Ciepłe nadchodzące dni będą zachęcały do spędzania coraz więcej czasu przy grillu. Obostrzenia związane z koronawirusem ciągle powodują niepewność na rynku wieprzowiny. Poprawie sytuacji sprzyjają masowe szczepienia i spodziewana mniejsza liczba zachorowań na COVID-19 – ocenia aktualną sytuację na rynku tuczników Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”. 

 

Stabilny rynek tuczników w krajach unijnych. W Niemczech w notowaniach VEZG w dniu 7/04/2021 cena tuczników została utrzymana po raz czwarty z rzędu na poziomie 1,50 EUR/kg (wbc).

 

Poza Francją, gdzie cena nieznacznie wzrosła o 1 cent, rynek tuczników pozostaje zrównoważony. Krótszy tydzień ubojowy przed świętami zrekompensował mniejszą podaż żywca na rynku. W nadchodzących tygodniach powinien pojawić się nowy impuls po stronie popytu związany z rozpoczęciem okresu grillowego.

 

W notowania ISN, Hiszpania pozostaje liderem cenowym w UE (1,92 EUR/kg wbc), korzystając z możliwości zwiększonego eksportu do Chin. Ponownie jak rok temu, pojawił się problem braku kontenerów do przewozu zamrożonej wieprzowiny do Azji. Utrzymujący się dobry popyt na importowaną wieprzowinę w Chinach nie jest wystarczającym impulsem do dalszego wzrostu cen skupu.

 

W krajowych skupach nieznaczne spadki. Średnia cena tuczników w wadze żywej wyniosła 4,90 zł/kg, a w kl. E 6,55 zł kg.

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCH „Polpig”)

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz