Spadek cen wieprzowiny w UE.

W październiku br. średnia cena referencyjna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii wynosiła 189,76 EUR za 100 kg, tj. była tylko nieznacznie wyższa niż we wrześniu br., ale jednocześnie przewyższała średnią cenę z października 2011 roku aż o 22%.

W Polsce w średnia cena referencyjna wieprzowiny była nadal jedną z wyższych w UE. Wynosiła ona 194,27 EUR za 100 kg, i była o około 2,4% wyższa od średniej ceny dla całej Wspólnoty. Cena w Polsce była także o 10,4% wyższa od średniej ceny wieprzowiny w Danii, i jednocześnie o niecały 1% wyższa od średniej ceny tego gatunku mięsa w Niemczech.

 

Po okresie stałego wzrostu przez sierpień, wrzesień, a także część października pod koniec minionego miesiąca, i na początku listopada średnia cena wieprzowiny w Unii zaczęła w końcu spadać (na początku listopada była o 5% niższa niż na początku października).

Spadki cen odnotowano na najważniejszych rynkach produkcyjnych we Wspólnocie, tj. w Hiszpanii, Niemczech, Francji, Danii, Holandii, we Włoszech oraz w Polsce.

W Hiszpanii po okresie wysokiego poziomu cen w lecie, nastąpiła jesienna korekta. Spadek cen we Francji jest z kolei odbiciem utrzymującej się nadal niekorzystnej sytuacji na rynku wieprzowiny. W Niemczech ceny wyhamowały, ponieważ obniżył się popyt.

Trzeba zaznaczyć, że tylko w Irlandii oraz w Wielkiej Brytanii ceny nie podążyły za spadkowym trendem, który dotknął całą Unię.

 

Podsumowując, wśród przeczyn spadkowego obecnie trendu cen wieprzowiny we Wspólnocie można wymienić: znaczną podaż świń rzeźnych, mniejszy popyt na wieprzowinę oraz osłabienie handlu mięsem wieprzowym.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz