Teraz na tuczniku można nieźle zarobić, ale za trzy miesiące może znowu być „dokładka”

Redakcja

W ostatnich kalkulacjach opłacalności produkcji trzody chlewnej prezentowaliśmy korzystne dla hodowców wyliczenia (kliknij tutaj), które zakładają, że rolnicy sprzedający tuczniki w tej chwili mogą liczyć na solidne wpływy. Kalkulacja uwzględniała jednak zdecydowanie niższe ceny pasz i warchlaków jakie obowiązywały trzy miesiące temu. Za 90 dni sytuacja może być jednak zdecydowanie gorsza, a rolnicy będą ponownie dopłacać do produkcji po kilkadziesiąt złotych do każdego sprzedanego tucznika.

 

Rosnące ceny pasz, które znajdują się na rekordowo wysokim poziomie, jak również wzrastające w ekspresowym tempie stawki za warchlaki, spowodują, że bez kolejnych, bardzo dużych podwyżek cen skupu żywca wieprzowego, opłacalność produkcji znowu może być nikła lub rolnicy ponownie będą musieli dokładać do „interesu”.

 

Poniżej przedstawiamy symulację opłacalności produkcji tuczników z uwzględnieniem aktualnych stawek (cena skupu żywca, koszty zakupu paszy i warchlaka) i z terminem sprzedaży zwierząt za 90 dni:

 

kalkulacja za 90 dni 08 03 21 cenyrolnicze pl

 

Cykl zamkniety:

 

 

tucz zamkniety kalkulacja cenyrolnicze za 90 dni 08 02 21

 

*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:

- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,

- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 05.03.2021)

- koncentrat sojowy - oferta za 24 tony, zakup za gotówkę,

- zboże: średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.

- minimalny koszt robocizny: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,

- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,

- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz