Sprzedaż tuczników w końcu przynosi pozytywne efekty ekonomiczne. Obecnie sprzedający świnie producenci żywca w cyklu otwartym (zakup paszy i warchlaka 90 dni temu) mogą liczyć na zysk sięgający 128 zł/szt. To oczywiście efekt wzrostu cen skupu żywca wieprzowego. Na dodatni bilans mogą liczyć również hodowcy trzody chlewnej w cyklu zamkniętym, choć na tę chwilę w tym rodzaju produkcji zarobek jest zdecydowanie niższy.
W kalkulacji* przyjęto średnią cenę skupu żywca wieprzowego 4,62 zł/kg, która została wyliczona 3 marca przez naszych analityków. Obecnie po 90 dniach tuczu, przyjmując stawki za zboże i warchlaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego, hodowca przy sprzedaży tucznków może liczyć na zysk w wysokości 127,99 zł/szt** (1 lutego 2021 była to strata w wysokości - 36,55 zł/szt), przy progu opłacalności na poziomie 3,50 zł za kg żywca wieprzowego.
Kalkulacja po 90 dniach tuczu z 3 marca 2021 r.:
Kalkulacja po 90 dniach tuczu z 1 lutego stycznia 2021 r.:
**Jak wyjaśnia autor kalkulacji, wyliczenia uwzględniają obcięcie wagi w zakładzie ubojowym tzw. "opasowe", które w tym przypadku wynosi 2,5 kg (2 proc. ze 125 kg).
Kalkulacja hodowli tucznika w cyklu zamkniętym przy zakupie paszy z 3 marca 2021 (cena za prosiaka = koszt wyhodowania warchlaka do wagi 30 kg):
Tucz niemiecki:
Tucz duński:
*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:
- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,
- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 03.03.2021)
- koncentrat sojowy - oferta za 24 tony, zakup za gotówkę,
- zboże: średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.
- minimalny koszt robocizny: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,
- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,
- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).
AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy