Wieprzowina: ile zjadamy, ile importujemy?

Redakcja

Zgodnie z prognozami, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB szacuje, że w 2019 r. w wyniku zmniejszenia produkcji i podaży żywca wieprzowego oraz wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego, spożycie wieprzowiny spadło o 1,5 kg, do poziomu 38,5 kg, natomiast w 2020 r. spożycie wieprzowiny zwiększy się o 0,5 kg, do 39,0 kg na mieszkańca, tj. o 1,3% w stosunku do roku poprzedniego.

 

Zgodnie z dostępnymi wstępnymi danymi Ministra Finansów import mięsa wieprzowego w okresie I-XI 2020 r. (kod CN 0203 mięso świeże, chłodzone i mrożone) wyniósł 599 215 ton co oznacza spadek w stosunku do analogicznego okresu 2019 r. o 2,3% (I-XI 2019 r. 613 624 tony). Według ostatecznych danych Ministra Finansów import mięsa wieprzowego w 2019 r. wyniósł 660 253 tony.

 

Jeśli chodzi o import żywca, to wg danych przedstawionych przez ministerstwo finansów, w pierwszych 11 miesiącach ubiegłego roku sprowadzono do Polski 6 mln 308 tys. sztuk trzody chlewnej. W analogicznym okresie 2019 r. było to 6 mln 465 tys. sztuk.

 

tabela import 2020 zywiec wieprzowy cenyrolnicze pl

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz