Chiński rynek wieprzowiny odzyskuje równowagę. Wyniki lepsze od zakładanych

Redakcja

Chińska produkcja wieprzowiny spadła w ubiegłym roku w mniejszym stopniu niż wcześniej zakładano. Jak podał w poniedziałek w zeszłym tygodniu krajowy urząd statystyczny w Pekinie, według wstępnych danych w 2020 r. wyprodukowano 41,13 mln ton wieprzowiny. To o 3,3% mniej niż w 2019 roku. 

 

Rok wcześniej produkcja spadła o 21,3% z powodu skutków afrykańskiego pomoru świń. Według statystyk z Pekinu, w 2020 roku do rzeźni trafiło około 527 milionów świń w porównaniu z rokiem poprzednim, co odpowiadało spadkowi o 3,2% r/r. Wydaje się, że największe problemy z ASF zostały już przezwyciężone w Państwie Środka. W ciągu ostatnich kilku miesięcy, dzięki ogromnej pomocy rządowej, odnotowano wzrost pogłowia świń i wyższą liczbę ubojów.

 

Według urzędu statystycznego pogłowie trzody chlewnej na koniec grudnia 2020 r. wynosiła 406 mln. To o około jedną trzecią więcej niż na koniec 2019 roku. Efektem jest znaczący wzrost produkcji wieprzowiny, która w czwartym kwartale 2020 roku kształtowała się na poziomie około 13 mln ton i przekroczyła porównywalny wolumen z poprzedniego roku o 21%.

 

 

Źródło: SUS Online

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz