Eksperci spodziewają się, że niemiecka produkcja trzody chlewnej spadnie w tym roku o ponad 10%. W 2021 r. produkcja wieprzowiny za Odrą nieznacznie przekroczy 4 mln ton, podczas gdy w 2016 r. było to ok. 5 mln ton.
Agrarmarktinformationsgesellschaft (AMI) spodziewa się drastycznego spadku niemieckiej produkcji trzody chlewnej w bieżącym roku. Według aktualnych prognoz AMI, krajowa produkcja może spaść z 4,66 mln ton w ubiegłym roku do 4,09 mln ton wieprzowiny w 2021 roku. Byłby to spadek o ponad 12% w ciągu dwunastu miesięcy. Tym samym tendencja do spadku produkcji wieprzowiny w Niemczech znacznie przyspieszy. W 2016 roku Republika Federalna Niemiec była w stanie wyprodukować 5 milionów ton wieprzowiny rocznie.
Przyczyny gwałtownego spadku produkcji są różnorodne. Fermy trzody chlewnej cierpią obecnie w szczególności z powodu drastycznego spadku przychodów producentów, który był spowodowany przede wszystkim afrykańskim pomorem świń i kryzysem COVID-19. Ponadto istnieją szeroko zakrojone zaostrzenia prawne w zakresie ochrony zwierząt i środowiska. W międzyczasie Niemcy wyraźnie odbiegały od standardów produkcyjnych w innych krajach UE. W rezultacie Niemcy stają się coraz mniej atrakcyjne dla producentów, którzy muszą konkurować na trudnym rynku unijnym pod ogromną presją kosztów.
Źródło: SUS Online