kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
26 stycznia 2022, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0684 EUR EUR - 4.5920 GBP GBP - 5.4958 DKK DKK - 0.6170
Archiwum


26.01.2022 13:38 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,75-7,30 zł/kg, średnia: 7,04 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

26.01.2022 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 550+ kg, pomorskie, chojnicki, 89-632, tel.: 662 840 851

26.01.2022 SPRZEDAM 2000 JAJ, rozmiar: L, kuj.-pom., lipnowski, 87-610, tel.: 532 684 253

26.01.2022 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 125 kg, 57%, wielkopolskie, krotoszyński, 63-708, tel.: 665 403 919

26.01.2022 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 100 kg, 59%, łódzkie, łódzki wsch., 95-080, tel.: 601 810 936

26.01.2022 SPRZEDAM 193 TUCZNIKI, 127 kg, 58%, łódzkie, piotrkowski, 97-306, tel.: 600 199 049

24.01.2022 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 112,5 kg, 60%, opolskie, kędzierzyński, 47-260, tel.: 506 710 530

24.01.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 600 kg, warm.-maz., braniewski, 14-500, tel.: 734 767 309

24.01.2022 KUPIĘ 400 WARCHLAKÓW Z DANII, 30 kg, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-330, tel.: 724 111 741

22.01.2022 SPRZEDAM 25 T ŻYTA KONS. Z CERT. EKOL., transport firmowy, wielkop., złotowski, 64-915, tel.: 512 119 019

22.01.2022 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 128 kg, 59%, warm.-maz., iławski, 14-260, tel.: 724 576 648

22.01.2022 SPRZEDAM 38 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-550, tel.: 602 798 956

Dodaj komunikat

ph konrad

ph konrad

Potrzebna jest pilna i intensywna promocja polskiej wieprzowiny

Redakcja

Dzisiaj hodowcy świń w powiecie piotrkowskim odwiedzili dwa zakłady mięsne w woj. łódzkim. W jednym z nich usłyszeli wprost, że nie ma możliwości aby zakład funkcjonował wyłącznie w oparciu o polski surowiec. W dużej mierze wynika to nie tylko ze względów technicznych, ale też z przeświadczenia, że „polskie jest gorsze od zachodniego”. Rolnicy pytają więc, dlaczego w mediach nie widzimy prężnej kampanii promującej rodzime mięso? Wszak hodowcy świń wpłacają regularnie składki na fundusz promocji mięsa wieprzowego…

 

Zakład Wędlinka to zdaniem Janusza Terki wiodący podmiot w woj. łódzkim jeśli chodzi o import surowca z Zachodu. - Niewiele się zmieniło to w na przestrzeni ostatnich lat, choć właściciele zakładu stwierdzili, że o 5% zwiększyli zamówienia mięsa pochodzącego z polskiej hodowli kosztem zagranicznego. Oznajmiono nam, że nie ma możliwości, aby zakład funkcjonował w oparciu o polski surowiec – powiedział po spotkaniu z władzami zakładu przewodniczący piotrkowskiej Solidarności RI. - Jedną z podanych przyczyn jest brak możliwości zakupu partii takich asortymentów, jakich potrzebują. Na polskim rynku nie są ponoć dostępne takie ilości, bo nie ma polskich zakładów ubojowych, które by to mogły dostarczać. Powiedziano nam również, że jeżeli będzie prowadzona prawdziwa promocja polskiej wieprzowiny i polski konsument będzie kupował przede wszystkim to co jest wyhodowane w Polsce, to zdecydują się na rodzimy surowiec. Do tego są potrzebne ich zdaniem prace rządu w tym kierunku. Dodam, że jest to zakład, który nie skupuje żywych zwierząt. Tutaj przyjeżdżają półtusze oraz elementy i dokonuje się rozbioru. Nie ma tutaj wyrobów, nie ma tutaj wędlin. Rozmowa była w miarę konstruktywna. Okazuje się jednak, że przedstawiciele zakładu niestety, ale nie wiedzą ile kosztuje teraz żywiec w Polsce – zakończył Janusz Terka.

 

Inny z rolników uczestniczących w rozmowach dodał, iż zakład oczekuje dostaw np. 300 ton karkówki. – Czy jest w Polsce zakład, który może zapewnić taka ilość? – pytał jeden z delegatów. – Brakuje nam promocji mięsa wieprzowego. Docierają do nas nawet głosy, że nasze tuczniki są gorszej jakości, co jest nieprawdą. Musimy wskrzesić patriotyzm gospodarczy. Jakością na pewno nie odbiegamy od świń zagranicznych. Co więcej, polskie mięso jest bardziej ekologiczne, ponieważ zwierzęta są skarmiane paszami pochodzącymi z własnego zboża i opieramy się na tradycyjnym żywieniu. Nie używamy odpadowych materiałów żywnościowych do karmienia trzody chlewnej. Głównym problemem jest promocja. Mamy coraz mniej gospodarstw hodujących świnie, bo rolnicy nie są w stanie konkurować z zachodnią konkurencją, która prawdopodobnie jest dotowana. Jeśli coś się nie zmieni, to całkowicie oddamy rynek w ręce zagraniczne. Trzeba natychmiastowej i zdecydowanej interwencji. Przypomnę, że każdy rolnik płaci od każdego sprzedanego kilograma świni składkę na fundusz promocji mięsa. Ja nie widzę jakiś reklam, nie widzę żadnych ruchów w tym kierunku – powiedział hodowca z powiatu piotrkowskiego.

 

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu