Przewidywania dot. większej produkcji oraz konsumpcji wieprzowiny w Chinach.

Produkcja wieprzowiny w Chinach w 2013 r. wzrośnie prawdopodobnie o 2% do 52,65 mln ton.

Niskie ceny i nadpodaż żywca i mięsa na rynku zmusiły hodowców do redukcji stada świń. Na początku 2013 r. liczebność macior będzie niższa, a krajowe pogłowie trzody chlewnej wzrośnie jedynie o 1% do 690 mln sztuk. Powodzie w niektórych regionach produkcji w lipcu i sierpniu tego roku oraz wysokie ceny zbóż wpłynęły negatywnie na wielkość produkcji.

 

Spożycie wieprzowiny w Chinach w 2013 r. wzrośnie o ok. 2% do 53,1 mln ton, a import zwiększy się o 5% do 840 tys. ton. Przywóz świń hodowlanych zwiększy się o 11% do 20 tys. sztuk.

Chiński eksport wieprzowiny zmniejszy się natomiast o 7%, zwłaszcza ze względu na niższe dostawy do Hongkongu, który jest największym odbiorcą. Chińska wieprzowina będzie tam musiała silnie konkurować z tańszym mięsem z Brazylii.

Wysyłki do Japonii – drugi pod względem wielkości chiński rynek eksportowy – będą ograniczone ze względu na spowolnienie popytu.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz