Rosyjski rynek nie wchłania rosnącej produkcji wieprzowiny

Redakcja

Rosja wkrótce doświadczy sytuacji, której nie obserwowano na tamtejszym rynku trzody chlewnej od dziesięciu lat. Cena sprzedaży żywca wieprzowego jest bliska zrównania się kosztom produkcji, która nieustannie rośnie, podczas gdy konsumpcja krajowa pozostaje na niezmiennym poziomie. Jednocześnie ceny surowców paszowych wzrosły w ostatnim czasie od 20% do 25%.

 

Obecna cena sprzedaży żywca wieprzowego waha się pomiędzy 100 a 110 rubli za kg (1,36 do 1,50 USD), przy średnim koszcie produkcji na poziomie około 92 rubli (1,26 USD). Chociaż zwiększenie eksportu wieprzowiny może być trudne dla rosyjskich producentów, ze względu na problemy z ASF, kampania zachęcająca do spożycia wieprzowiny przez krajowych konsumentów może być kluczem do uniknięcia katastrofy w tym sektorze. 

 

Rynek krajowy to najszybszy i najłatwiejszy kierunek oddziaływania, gdzie można zwiększyć sprzedaż. Wystarczy spojrzeć na sukces mięsa z kurczaka, którego sprzedaż w Rosji wzrosła trzykrotnie, podczas gdy konsumpcja wieprzowiny pozostała na niezmiennym poziomie.

 

W ciągu ostatnich kilku lat producenci w Rosji rozwinęli swoją działalność, mając nadzieję, że uzyskają dostęp do rynku chińskiego lub kilku innych rynków w Azji Południowo-Wschodniej. Jak na razie w tym zakresie nie osiągnięto spektakularnych sukcesów.

 

 

Źródło: euromeatnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz