Znacząca poprawa sytuacji na rynku trzody chlewnej spodziewana jest w drugiej połowie 2021 r.

Redakcja

Jak uważa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”, w najbliższych miesiącach niestety branżę czeka redukcja pogłowia świń związana z niskimi cenami skupu i brakiem opłacalności produkcji. Na koniec 2021 roku krajowe pogłowie trzody chlewnej może wynieść 10,5 mln szt. (- 7% r/r).

 

- Wysoka podaż wieprzowiny w UE w pierwszym półroczu 2021 roku, będzie skutkowała utrzymywaniem się presji na cenach skupu żywca. Znacząca poprawa sytuacji rynkowej spodziewana jest w drugiej połowie przyszłego roku – prognozuje prezes KZP-PTCh

 

Wg Aleksandra Dargiewicza, wprowadzenie na rynek skutecznej szczepionki na Covid-19 na początku 2021 roku oraz masowe szczepienia będą sprzyjały stopniowemu zdejmowaniu obostrzeń nałożonych na branżę turystyczną i gastronomiczną i przywracaniu normalności w funkcjonowaniu sektora HoReCa. Wg Związku, sezon wakacyjny w przyszłym roku może dać znaczący impuls do wzrostu popytu na produkty wieprzowe, a tym samym poprawić opłacalność całej branży.

 

- Dalszy rozwój eksportu wieprzowiny z UE będzie zależał od tego, jak skutecznie uda się powstrzymać ASF w Niemczech oraz czy uda się przekonać partnerów handlowych z Azji do stosowania regionalizacji ASF. Postępująca odbudowa produkcji wieprzowiny w Chinach może przyczynić się do spadku unijnego eksportu w 2021 roku nawet o 10% - przewiduje Dargiewicz.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz