Wieprzowina w Rosji bywa tańsza niż drób. Coraz niższe dochody małych hodowców

Redakcja

- W niektórych regionach Rosji hurtowe ceny wieprzowiny spadły poniżej cen mięsa drobiowego - poinformował prezes rosyjskiej agencji konsultingowej Agrifood Strategies, Albert Davleyev. Spadające ceny skupu żywca i ogniska afrykańskiego pomoru świń, sprawiają, że przydomowy chów trzody chlewnej w Rosji powoli zanika.

 

Prezes agencji obliczył, że w maju tego roku ceny wieprzowiny spadły do ​​90 rubli (1,10 dolara) za kg. Davleyev powiedział w rozmowie z portalem Pig Progress, że zarówno ceny wieprzowiny, jak i drobiu w Rosji stale spadają. - Rosnąca produkcja wieprzowiny w nowoczesnym handlu detalicznym - sieciach supermarketów, dyskontach, sklepach typu convenience i sklepach spożywczych - pozwoliła producentom zwiększyć udział świeżej, schłodzonej wieprzowiny w asortymencie produktów, zmniejszając dodatkowe koszty związane z produkcją i obsługą mrożonek. Presja ze strony producentów wieprzowiny zmusiła dostawców mięsa drobiowego do obniżenia cen, powodując ogólną redukcję cen konsumpcyjnych mięsa, w tym wieprzowiny – wyjaśnia Davleyev.

 

- Rentowność hodowli świń jest coraz niższa wraz ze spadkiem cen i proces ten trwa. W rezultacie marże producentów wieprzowiny spadły z 30-35% kilka lat temu do 5-10% i nadal spadają pod presją rosnącej konkurencji ze strony korporacji, które mają spionizowane własne grunty, przetwórstwo pasz, hodowlę, ubojnie, przetwórstwo, przechowywanie i dystrybucję. Część kosztów ich produkcji rekompensuje szybko rosnący eksport, który zapewnia dobre dochody w twardej walucie z tanich produktów ubocznych i podrobów ze świń – mówi Davleyev.  - Jednak taki proces nie może trwać wiecznie i wkrótce dalszy spadek cen nieuchronnie będzie musiał się zatrzymać, gdy rentowność biznesu osiągnie 3-5%. Wieprzowina nigdy nie będzie w stanie konkurować cenowo z mięsem drobiowym, tylko ze względu na współczynnik konwersji paszy, który wynosi 1,7-1,8 u brojlerów i 2,2-2,7 u świń – wskazuje Davleyev.

 

Prezes Agrifood Strategies stwierdził, że wraz ze spadkami cen następuje również drastyczna redukcja sektora rolnictwa przydomowego, który został poważnie dotknięty przez ciągłe wybuchy afrykańskiego pomoru świń (ASF). Ponadto istnieją wymuszone ograniczenia w odniesieniu do stad świń w małych i przydomowych fermach przez federalne i regionalne władze weterynaryjne.

 

Gospodarstwa przydomowe miały historycznie najwyższe koszty produkcji we wszystkich segmentach rosyjskiego przemysłu trzody chlewnej. Przemawiając na początku tego roku Jurij Kowalow, przewodniczący Rosyjskiego Związku Producentów Wieprzowiny (RUPP), stwierdził jednak, że pandemia Covid-19 może spowodować ożywienie chowu przydomowego. Powiedział, że niektóre regiony Rosji zaczęły bezpłatnie dostarczać prosięta ludziom, aby złagodzić negatywny wpływ Covid-19 i ogólnokrajową blokadę wprowadzoną w celu spowolnienia rozprzestrzeniania się wirusa na spożycie białka.

 

Źródło: Pig Progress

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz