Restrykcje w branży gastronomicznej wpłyną na ceny żywca wieprzowego

Redakcja

- Krajowe restrykcje dotyczące pandemii Covid-19 ograniczające funkcjonowanie gastronomi będą negatywnie oddziaływały na ceny skupu żywca – uważa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

 

W Niemczech największy zakład ubojowy w Rheda-Wiedenbrück  do tej pory nie osiągnął swoich maksymalnych mocy produkcyjnych. Ponadto dwa duże zakłady Sögel i Emstek pracują przy ograniczonych mocach przerobowych ze względu na zakażenie części załogi koronawirusem. Rośnie nadwyżka podaży żywca na niemieckim rynku. Według ISN, liczba tuczników, które czekają na ubój, osiągnęła już 400 tys. szt. Bez zwiększenia liczby ubojów w niemieckich rzeźniach może dojść do paraliżu produkcji świń w wielu gospodarstwach.

 

Rosnąca liczba przypadków Covid-19 w całej Europie wprowadza niepokój w całej branży. Przetwórcy zmagają się z problemem zatrudnienia wystarczającej liczby pracowników na liniach produkcyjnych. Rekomendowany w Niemczech plan kryzysowy zakłada m. in. wprowadzenie w zakładach ubojowych zróżnicowania godzin pracy.

 

Pomimo nadpodaży żywca na rynku cena tuczników w Niemczech od 6 tygodni utrzymywana jest niezmienionym poziomie 1,27 €/kg (wbc). Stabilne ceny utrzymywane są w wielu krajach unijnych, poza symbolicznymi spadkami w Hiszpanii i Francji. Popyt na europejską wieprzowinę w krajach azjatyckich, a szczególnie w Chinach, pozostaje na wysokim poziomie.

 

Ograniczenie działalności restauracji z pewnością odbije się na konsumpcji mięsa wieprzowego w wielu krajach europejskich. Krajowe restrykcje dotyczące pandemii Covid-19 ograniczające funkcjonowanie gastronomi będą negatywnie oddziaływały na ceny skupu żywca.

 

Autor: Aleksander Dargiewicz - prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz