Amerykański rynek trzody chlewnej w szoku. Likwidacja na niespotykaną skalę

Redakcja

Trudna sytuacja rynkowa w Stanach Zjednoczonych skłoniła jednego z największych producentów świń w kraju do likwidacji hodowli trzody chlewnej, począwszy od tego miesiąca. Goldsboro Milling - firma Maxwell Foods zdecydowała się opuścić branżę i zlikwidować 54 000 macior, co analitycy określili jako szok dla branży.

 

- Rok temu, w tamtym czasie Maxwell Foods był globalnym potentatem z udziałem 100 000 loch. 19 sierpnia Maxwell sprzedał około 46 000 loch i kontrakty produkcyjne firmie Country View Farms, która jest częścią Clemons Food Group. Maxwell ogłosił, że rozpocznie wycofywanie obecnej produkcji około 54 000 macior począwszy od 6 sierpnia. Jest to bezprecedensowe w naszej branży. W historii przemysłu trzody chlewnej w USA nigdy nie było planu likwidacji na taką skalę. Wygląda na to, że nie było kupców na biznes. W przeszłości, gdy duzi producenci, tacy jak Maxwell, mieli plan wyjścia, przejmowali ich inni producenci z dużym potencjałem- skomentował Jim Long, dyrektor generalny i prezes Genesus INC.

 

Obecnie producenci trzody chlewnej w USA borykają się ze stratami w wysokości 30 USD za sztukę, podczas gdy zysk zatrzymuje się m.in. w na sprzedaży detalicznej. W tym czasie produkcja trzody chlewnej w USA spadła, od grudnia 2019 r. do czerwca 2020 r. o 150 000 loch hodowlanych. Odnotowano też o 5% mniej porodów w tym okresie, czyli o ok. 150 000 mniej świń tygodniowo.

 

 

Źródło: euromeatnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz