Mniej wieprzowiny oraz drobiu w Czechach.

Czeska Izba Rolna ostrzega, że od 1989 r. samowystarczalność żywnościowa Czech stopniowo maleje.

Po tegorocznych żniwach ceny żywności wzrosną, a wiele firm z sektora rolno spożywczego prawdopodobnie zbankrutuje.

Największy spadek samowystarczalności zanotowano w przypadku produkcji wieprzowiny, drobiu i jaj.

 

Od 1990 r. krajowe pogłowie świń obniżyło się o 3,2 mln sztuk do poziomu z 1921 r. Import wieprzowiny wynosi obecnie połowę wewnętrznego spożycia, a w 2011 r. przekroczył 216 tys. ton o wartości 442,1 mln euro. Największymi dostawcami były Niemcy (196,9 mln euro), Austria, Belgia, Polska i Hiszpania.

 

Pogłowie drobiu w Czechach również zmalało do poziomu z 1960 r. W 2011 r. krajowa liczebność stada drobiu obniżyła się o 14,5%, a największy 24% spadek dotyczył kurcząt. Pogłowie kur niosek jest obecnie rekordowo niskie, a ich import wzrósł w ubiegłym roku o 16,8%. Głównymi dostawcami były takie kraje jak: Polska, Brazylia, Słowacja i Niemcy. Samowystarczalność w zakresie produkcji drobiu zmniejszyła się o 6,1 p.p. do 78,8%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz