Rosja: więcej wieprzowiny i drobiu, mniej wołowiny.

W lipcu br. produkcja mięsa wieprzowego w Rosji osiągnęła poziom 76,3 tys. ton, tj. była o 16% większa niż przed rokiem oraz przewyższała produkcję z czerwca br. o 5%.

Produkcja drobiu (wraz z podrobami) wzrosła o 22% do 285 tys. ton, natomiast wytwórczość mięsa wołowego obniżyła się o 1,2% do 14,2 tys. ton.

 

Łącznie w pierwszych siedmiu miesiącach 2012 r. Rosjanie wyprodukowali 5,8 mln ton mięsa, tj. o 9% więcej niż w analogicznym okresie 2011 r. W miesiącach styczeń-lipiec br. produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 5,5%, drobiu skoczyła o 17%, natomiast wytwórczość mięsa wołowego obniżyła się o 5%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz