Cena żywca wieprzowego zaczyna rosnąć

Redakcja

Zmniejsza się presja na ceny skupu tuczników w krajach unijnych. Nadwyżka żywca na rynku przestaje być problemem dla producentów świń szczególnie w Niemczech, Belgii, Niderlandach. Wcześniejsza trudna sytuacja wynikała z ograniczonych możliwości ubojowych wielu unijnych zakładów mięsnych spowodowanych zakażeniem Covid-19 części załogi, która musiała przejść okres kwarantanny. Dodatkowo polityka rządu w Pekinie ograniczająca import wieprzowiny z wielu unijnych zakładów mięsnych do Chin pogorszyła sytuację rynkową.

 

W ostatnim tygodniu stabilizacji cenowej sprzyjają jednak wysokie temperatury, ograniczające dzienne przyrosty zwierząt, a tym samym podaż żywca, ponowne uruchomienie uboju w największej rzeźni w Niemczech oraz stopniowy wzrost unijnej konsumpcji spowodowany odmrażaniem gospodarki i sezonem turystycznym równoważącym skutki pandemii.

W dniu 15/07/2020 w Niemczech w notowaniach VEZG pozostawiono cenę tuczników na kolejny tydzień na niezmienionej wysokości 1,47 €/kg (wbc).

 

W notowaniach krajowych mamy sygnały zmiany trendu cenowego. Cena żywca wieprzowego zaczyna rosnąć. Niektóre z monitorowanych zakładów podniosły ceny skupu 5-10 groszy za kilogram. Czy nowy trend utrzyma się, zależy od sytuacji związanej z pandemią Covid-19.

 

Autor: Aleksander Dargiewicz Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz