Covid-19 wyłącza z produkcji kolejne zakłady mięsne, ale popyt na wieprzowinę powoli wraca do normalnego poziomu

Redakcja

Notowania ISN w 26 tygodniu pozostały stabilne w wielu krajach UE. Jedynie w Hiszpanii cena wzrosła o 2 centy. Zarówno wzrost cen, jak i spadek wagi ubojowej tuczników jest typowy w sezonie letnim. Tusze po uboju ważą o 0,5-1,0 kg mniej niż kilka tygodni temu. Popyt ma wieprzowinę zaczyna stopniowo powracać do normalnego poziomu w miarę odmrażania gospodarki unijnej.

 

Stabilny i spokojny rynek tuczników w UE został zakłócony przez zamknięcie dużego zakładu przetwórczego w Nadrenii Północnej-Westfalii z powodu zakażenia załogi koronawirusem. Spowodowało to nagły spadek zdolności ubojowej w Niemczech o 20 tys. szt. tuczników dziennie. Część nadwyżki żywca została zagospodarowana w innych niemieckich zakładach.

Zamknięcie zakładu w Nadrenii Północnej-Westfalii nie wywołało zmian w niemieckich notowaniach. W dniu 24/06/2020 cena VEZG w Niemczech została utrzymana na poziomie 1,66 €/kg.

Na uwagę zasługuje fakt wstrzymania przez Chiny importu wieprzowiny z zakażonego zakładu. W związku z tym część niemieckiej wieprzowiny może trafiać na rynek polski powodując presję na cenę żywca na rynku krajowym. W stosunku do ubiegłego tygodnia ceny skupu w Polsce spadły o 10-20 groszy/kg (wbc).

Sytuacje kryzysowe w zakładach mięsnych w związku z zakażeniem załogi Covid-19 trwają kilka tygodni. Niedawno mieliśmy do czynienia z podobną sytuacją w Niderlandach, gdzie duży zakład przetwórczy wyłączony z produkcji wrócił do normalnej działalności.

 

Autor: Aleksander Dargiewicz Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz