Jeszcze jeden skup interwencyjny wieprzowiny w Chinach.

Chiński rząd postanowił o przeprowadzeniu kolejnego skupu interwencyjnego mrożonego mięsa wieprzowego w celu ustabilizowania sytuacji rynkowej.

Wzrost krajowej produkcji trzody chlewnej doprowadził do tendencji spadkowej cen, która prawdopodobnie utrzyma się również w nadchodzących miesiącach.

 

W kwietniu br. stosunek cen trzody do cen kukurydzy spadł w Chinach poniżej progu rentowności produkcji 6:1. Rząd rozpoczął wówczas serię interwencyjnych zakupów mięsa, aby uniknąć drastycznych wahań cen. W czerwcu i lipcu br. notowania wieprzowiny nieznacznie wzrosły. Obecna sytuacja na chińskim rynku mięsa wieprzowiny jest odwróceniem tendencji ubiegłorocznej, gdy ceny wzrosły we wrześniu do 26,3 CNY /kg (4,2 USD/kg).

Wysokie ceny zachęciły rolników do zwiększenia poziomu produkcji. Według krajowego biura statystycznego, w pierwszej połowie 2012 r. w Chinach wyprodukowano 25,8 mln ton wieprzowiny – o 6% więcej niż przed rokiem.

Na początku sierpnia br. ceny hurtowe tego gatunku mięsa obniżyły się do 19,82 CNY/kg (3,1 USD/kg) wobec 24,5 CNY/kg (3,9 USD/kg) notowanych na początku roku.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz