W rzeźniach Unii Europejskiej w pierwszym kwartale 2020 r. spadła liczba zabijanych świń w porównaniu do tego samego okresu ubiegłego roku. Niemniej we wiodących krajach produkujących wieprzowinę, jak Hiszpania, uboje wzrosły. Znaczny spadek ubojów zanotowały natomiast Polska i Rumunia.
Według danych Urzędu Statystycznego Unii Europejskiej (Eurostatu) liczba zwierząt poddanych ubojowi w 27 państwach członkowskich spadła o 544,000, czyli o 0,9 procent, do 62,17 miliona. Jednocześnie produkcja mięsa spadła o 0,5 procent. Wstępne dane wskazują, że spadek liczby ubojów utrzymał się w całej Europie także w kwietniu. Według danych Eurostatu uboje świń wzrosły w niektórych większych krajach produkujących wieprzowinę, w przeciwieństwie do negatywnej tendencji w UE. Dotyczyło to Hiszpanii, gdzie w pierwszym kwartale na hakach zawisło 14,52 mln świń. To o 346,000 lub 2,4 procent więcej zwierząt niż w pierwszym kwartale 2019 r. Tym samym Hiszpanie dominują w Europie nie tylko pod względem liczby utrzymywanych zwierząt, ale także pod względem uboju. Pod względem ilości wyprodukowanej wieprzowiny (1,33 miliona ton) Hiszpania wyprodukowała tylko o 8000 ton mniej mięsa niż liderujące w tej klasyfikacji Niemcy.
W Niemczech liczba świń zabitych w rzeźniach wzrosła o 0,4 procent do 13,99 mln w porównaniu z pierwszym kwartałem 2019 r. Według Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w kwietniu w lokalnych gospodarstwach poddano ubojowi znacznie mniej zwierząt, więc całkowita wielkość zmniejszyła się o 0,8 procent w porównaniu do pierwszych czterech miesięcy 2019 r.W przypadku Włoch konsekwencje choroby COVID-19 są wyraźnie widoczne w statystykach dotyczących uboju. Według Eurostatu liczba tam przetworzonych świń w pierwszym kwartale br., w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, spadła o 422 000 (14,0 procent) do 2,60 miliona zwierząt. Produkcja wieprzowiny we Włoszech spadła o ponad 20 procent do 312 000 ton.Oprócz niższego importu i zamknięć granic nie można wykluczyć, że z powodu koronawirusa nie wszystkie raporty dotyczące produkcji zostały uwzględnione. Silne spadki uboju świń odnotowano w Polsce o 8,8 procent do 5,15 miliona sztuk i w Rumunii o 9,8 procent do 823 000 sztuk.