W przypadku świeżej i mrożonej wieprzowiny w 2019 r. eksport z Francji do Chin wzrósł o 83%. Ten skok nastąpił kosztem innych państw, takich jak Korea Południowa (- 35%) i Filipiny (- 5%). W dalszym ciągu rosła także sprzedaż do Japonii (+ 6%).
Francuski eksport do krajów trzecich ogólnie wzrósł o 34%. Wzrósł również eksport do innych krajów Unii Europejskiej, choć w mniejszym stopniu (+ 1,4%). W przypadku Włoch, głównego miejsca przeznaczenia francuskiej wieprzowiny, eksport spadł o 5%, podczas gdy do Wielkiej Brytanii o 7%.
Całkowita wielkość sprzedaży dla operatorów francuskich wzrosła o 9,6% w przypadku świeżej i mrożonej wieprzowiny (+ 45 000 t) i 4,7% (+ 6 000 t) w przypadku podrobów. Eksport tłuszczu wzrósł o 38,6%. Wreszcie wieprzowina peklowana, wędzona, przygotowywana i konserwowana prezentowała względnie stabilną sytuację ze wzrostem wielkości wywozu o 1,1%.
Ogółem obroty eksportowe Francji na wszystkie produkty wieprzowe szacuje się na 1,6 mld euro w 2019 r., co stanowi wzrost o 262 mln euro (+ 19,9%) w porównaniu do 2018 r.
Źródło: franceagrimer.fr