Prognozy dla rynku wieprzowiny były zbyt optymistyczne. Epidemia wpływa na ceny mocniej niż przypuszczano

Redakcja

- Opóźniony sezon grillowy oraz sezonowe podwyżki cen w okresie letnim prawdopodobnie nie przyniosą wcześniej zakładanych bardzo wysokich cen wieprzowiny. Z powodu pandemii koronawirusa przyjdzie nam skorygować wcześniejsze prognozy cenowe – mówi Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

 

- Na europejskim rynku stosunkowo niska podaż tuczników spotkała się z ograniczonym popytem na wieprzowinę z powodu pandemii koronawirusa. Zamknięte restauracje i punkty gastronomiczne w połączeniu z osłabioną siłą nabywczą ludności, z powodu zwiększającego się bezrobocia lub zagrożenia utraty pracy, znacznie osłabiły optymistyczne nastroje panujące jeszcze przed kilkoma tygodniami. Dodatkowo rosnąca konkurencja na rynkach światowych taniej wieprzowiny pochodzącej z USA i Brazylii oraz wypełnione mroźnie i chłodnie nie pozostawiły innej opcji jak obniżenie cen skupu w większości krajów unijnych. Nawet zwiększone dostawy na rynek chiński nie były w stanie zrekompensować spadku popytu na wewnętrznym rynku unijnym, który zmaga się z problemami logistycznymi i pozrywanymi łańcuchami dostaw w czasie walki z COVID-19 – stwierdza Aleksander Dargiewicz oceniając aktualną sytuację na rynku wieprzowiny.

 

 

W tygodniu 17., po korektach w Niemczech, największy spadek ceny skupu zanotowano w Austrii (-12₵), Holandii (-8₵), a najmniejszy we Francji (-3₵). W środku stawki pozostała Hiszpania (-6₵), która została pozbawiona zwiększonej konsumpcji wieprzowiny z powodu braku turystów. W dniu 29/04/2020 w notowaniach VEZG cena w Niemczech spadła o 5 centów do wysokości 1,70 €/kg (wbc).

 

USA znacząco zwiększyło dostawy wieprzowiny do Chin. Według USDA, Amerykanie w roku bieżącym dostarczyli na rynek chiński 264 tys. ton. W roku ubiegłym w tym samym okresie eksport wyniósł zaledwie 56 tys. ton. Rekordowy wzrost eksportu nie pozwala jednak na zrekompensowanie nadwyżki produkcji żywca na rynku USA, która doprowadziła do bardzo niskich cen w skupie 0,75$/kg (wbc). Stworzyło to silną konkurencję amerykańskiej wieprzowiny na rynkach światowych.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz